Vjetar s istoka

Malo fali: BYD je za petama Tesli Motors za titulom najvećeg svjetskog proizvođača električnih auta

‘BYD će prodati više potpuno električnih osobnih vozila od Tesle u četvrtom tromjesečju‘, rekao je izvršni direktor Snow Bull Capitala

BYD Atto 3

 Profimedia

Teslin nedavni uspjeh prava je bajka. Nakon što je prije samo nekoliko godina kompanija bila blizu bankrota dok je pokušavala povećati proizvodnju Modela 3, tvrtka je sada najveća svjetska tvrtka za EV u smislu proizvodnje i često je bila na vrhu ukupnih ljestvica prodaje vozila u Europi. Ali čini se da će kineski BYD sve to promijeniti.

Podaci o prodaji samo za tri mjeseca do rujna otkrivaju da je Tesla prodao samo 3456 električnih vozila više od BYD-a u trećem tromjesečju. To se djelomično može pripisati zastoju u Teslinim tvornicama koji je uzrokovao prvi pad proizvodnje u više od 12 mjeseci.

image

BYD Han

Profimedia

Ali to je daleko od jedinog objašnjenja. BYD je već smanjio jaz u odnosu na Teslu do drugog kvartala 2023., nakon što je izgubio u prvom kvartalu.

Prodaja kineskog proizvođača automobila u posljednjem tromjesečnom razdoblju porasla je za 23 posto u odnosu na drugi kvartal i već je bio na putu da se izjednači s Teslom tijekom 2024., čak i da tvrtka Elona Muska nije pretrpjela zastoj u proizvodnji.

image

BYD (premijera)

Profimedia

Ti zastoji povezani s pripremama za proizvodnju prerađenog Modela 3 Highland i Cybertrucka sada su ubrzali stopu napretka BYD-a u odnosu na Tesliu, a neki analitičari uvjereni su da će Tesla pasti na drugo mjesto tijekom posljednja tri mjeseca ove godine.

"BYD će prodati više potpuno električnih osobnih vozila od Tesle u četvrtom tromjesečju", rekao je Taylor Ogan, izvršni direktor Snow Bull Capitala, za Bloomberg.

image

BYD-ova gama modela

Profimedia

BYD-ova brojka od 431.603 odnosi se samo na prodaju električnih vozila – dodajte hibridnu proizvodnju i prodano je 822.094 vozila, što ga čini najprodavanijom markom automobila u Kini. Ali što je još zanimljivije, 9 posto BYD-ove proizvodnje u trećem tromjesečju isporučeno je iz Kine, što je porast u odnosu na 5 posto u prethodnom tromjesečju.

"Ovo će biti ključni pokretač količine sljedeće godine jer će BYD širiti svoju globalnu prisutnost s više novih električnih vozila", sugerirala je analitičarka Bloomberg Intelligence Joanne Chen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:55