HIBRID I CVT

Vraća se legendarna Honda Prelude, no mogla bi biti mnogo dosadnija od originala

No, ako ste se nadali da ćemo iz Honde ponovo dobiti zabavan coupe po relativno niskoj cijeni, prevarili ste se

Honda Prelude Concept

 Honda

U posljednja dva desetljeća 20. stoljeća Honda Prelude je bila "mokri san" mnogih ljubitelja automobila. Atraktivni coupe prilično fer cijene bio je izuzetno popularan u cijelom svijetu, te je prodan u više od 800.000 primjeraka, no Honda se 2001 odlučila na njegovo gašenje bez nasljednika. Od tada nam Honda nije ponudila ništa slično (NSX je bio mnogo skuplji model, a S2000 kabrio) no prošle godine su Japanci zaprepastili sve otkrivanjem koncepta novog Preludea i najavom da će se automobil proizvoditi u seriji.

image

Toshihiro Mibe predstavlja"Prelude Concept"

Yoshio Tsunoda/AFLO/Profimedia

No, ako ste se nadali da ćemo iz Honde ponovo dobiti zabavan coupe po relativno niskoj cijeni, prevarili ste se. Izvješća iz Japana govore da će novi Prelude imati 2+2 sjedala, kao i njegovi prethodnici, no za pogon će biti zadužena prilično dosadna kombinacija, hibridni pogon i CVT mjenjač. Osim toga automobil ne bi trebao biti ni previše snažan.

BestCarWeb tvrdi da će Prelude koristiti isti osnovni 2,0-litreni četverocilindrični e-HEV hibrid kao Civic i Accord za američko tržište. U ovom modelu pogon bi trebao razvijati 210 KS što je, u kombinaciji s CVT-om, nešto što nikako ne može garantirati zabavu u vožnji kakvu očekujete od sportskog coupe automobila.

image

Honda Prelude Concept

Honda Madia

Novi prelude bit će vrlo sličan konceptu (na slikama) i vrlo kompaktnih dimenzija. Najavljena je dužina oko 430 cm, širina oko 180 cm i mala visina od oko 130 cm. U svakom slučaju barem će izgledati vrlo sportski i atraktivno, no zbog motorizacije će više biti konkurent aktualnom Priusu nego coupeima poput Toyote Supre i GT86.

image

Honda Prelude Concept

Honda Madia

Međutim, vrijedi istaknuti da ove specifikacije mogu biti samo za japanski model i da se stvari mogu promijeniti na drugim tržištima. Honda je potvrdila da će se proizvoditi verzije Preludea s volanom na lijevoj i desnoj strani tako da je vrlo moguće da novi model dođe i na europsko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:01