VIDEO, FOTO

Premijera: Nova Honda Civic Type R s ručnim mjenjačem i s preko 320 KS brža je nego ikada

Nagađanja da bi imala pogon na sve kotače, hibridni pogon ili automatski mjenjač s dvostrukom spojkom nisu se ostvarila

Civic Type R

 Honda

Honda Civic Type R, jedan od najpopularnijih sportskih “hot hatcheva” svih vremena dobio je novo izdanje. Ovo je najsnažniji R u povijesti i bez sumnje najvažniji novitet u klasi ove godine.

Prvi Type R je predstavljen prije 25 godina, a ovo je njegova šesta generacija. Ona je bazirana na nedavno predstavljenoj 11. generaciji Civica, no kao i prethodni modeli, od svoje osnove se drastično razlikuje.

image

Civic Type R

Honda

Nagađanja da bi novi model mogao dobiti pogon na sve kotače, hibridni pogon ili automatski mjenjač s dvostrukom spojkom nisu se ostvarila. Civic i u novoj generaciji ostaje prilično sirov s provjerenim prednjim pogonom, ručnim mjenjačem i snažnim turbo motorom.

image

Civic Type R

Honda

Točna snaga automobila još nije objavljena, no Honda tvrdi kako je novi Type R snažniji od prethodnika koji ima 320 KS. Snaga se prenosi na prednje kotače putem mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem.

Ni performanse Honda još nije otkrila, no sigurno je da će automobil biti brži od prethodnog i ujedno najbrži automobil s prednjim pogonom na svijetu. Honda je to već dokazala na stazi u Suzuki gdje je automobil postavio novi rekord za automobile s prednjim pogonom. Dosadašnji rekorder je bila prošla generacija Civica Type R.

image

Civic Type R

Honda

Honda se potrudila budućim vlasnicima Type R-a ponuditi i neke zanimljive “gadgete”. Honda LogR data logger prikazuje i bilježi podatke o ponašanju automobila na stazi, poput prave telemetrije u trkaćim autima. Kamera snima video vožnje koje možete podijeliti infotainment sustava automobila.

image

Civic Type R

Honda

Unutrašnjost je potpuno promijenjena. Zbog bogatije opreme i velikog dodirnog zaslona od 10,2 inča automobil izgleda profinjenije. Digitalni instrumenti ispred vozača mogu mijenjati izgled, ovisno o odabranom profilu vožnje. Svaki automobil je opremljen metalnom pločicom sa serijskim brojem koja je smještena iznad pretinca za rukavice.

image

Civic Type R

Honda

Honda je najavila da će automobil biti lagan i izuzetno krute konstrukcije. Automobil na slikama je smješten na naplatke od 19 cola što znači da su njihove dimenzije smanjene u odnosu na prethodnika (20 cola). To je vjerojatno učinjeno zbog manje mase i poboljšanih performansi. Gume su dimenzija 65/30 ZR19. Najzanimljiviji detalj straga je povratak trostruke ispušne cijevi.

Detaljne informacije i cijene Honda će vjerojatno objaviti krajem ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:17