RIJETKI PRIMJERAK

Video: Ovaj M3 s V8 ima možda najbolji zvuk od svih BMW-a ikada napravljenih

Cestovna verzija M3 iz generacije E46 je imala šesterocilindrični motor, no M3 GTR ima prerađeni atmosferski 4,9-litreni V8 iz M5

BMW M3 V8

 Youtube screenshot

BMW je kroz svoju povijest napravio mnoge automobile koji su imali odličan zvuk. Iako tradicionalni obožavatelji ovog auta priznaju samo redni šesterocilindraš, moramo priznati da ova trkaća verzija od prije dvadesetak godina koja ima V8 motor zvuči fantastično.

Za razliku od cestovne verzije M3 iz generacije E46, koja je imala redni šesterocilindrični motor, u trkaći M3 GTR E46 je BMW ugradio prerađeni atmosferski 4,9-litreni V8 motor koji je nastao na osnovi motora iz M5 generacije E39. U serijskoj verziji taj je motor razvijao impresivnih 400 KS, no trkaća je zbog dosta modifikacija dobila još više snage i, kao popratnu pojavu, još bolji zvuk.

image

BMW M3 V8

Osim što je stvarao veliku buku, M3 GTR je bio i prilično uspješan. BMW je s njime pobijedio u svojoj klasi u prvenstvu američke Le Mans serije 2001. godine. Nakon toga su bili prisiljeni izbaciti V8 iz automobila zbog homologacijskih razloga. Zbog toga su preživjeli primjerci ovog auta dosta rijetki.

image

BMW M3 V8

Kako dobro ovaj fascinantan automobil zvuči postali smo svjesni kada smo M3 smo vidjeli u akciji na videu snimljenom tijekom utrke povijesnih vozila na stazi Mugello u Italiji. Video je objavljen na YouTube kanalu NM2255.

U snimci kamere iz vozila možemo dobiti dobar osjećaj koliko je ovaj M3 glasan u unutrašnjosti kada se vozi na granici. Snimka izvana samo dodatno podiže dojam s dubokim, treštavim zvukom koji dolazi iz četverostrukih bočnih ispušnih cijevi

image

BMW M3 V8

Konkretan model na snimci ima bogatu povijest. Izvorno se natjecao u Grand American Rolex Sports Car Series 2004. godine gdje je pobijedio u 10 od 12 utrka u svojoj klasi. U konkretnom primjerku još uvijek su originalni V8 motor i šesterostupanjski trkaći mjenjač britanske marke Hewland.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:53