VJERSKO OBILJEŽJE

MINISTAR MORNAR NAREDIO OGRAĐIVANJE GOSPE U ŠKOLI 'Meni to sve još uvijek nije jasno'

Zadar, 230914.Ivan Cular, ravnatelj zadarske Osnovne skole Sime Budinica, u hodniku skole ispred kabineta Vjeronauka postavio je veliki kip Gospe. Kip velicine 1,2 metra, identican onome u Lourdesu.Na fotografiji: kip Gospe.Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Ivan Čular, ravnatelj zadarske Osnovne škole Šime Budinića, morat će zagraditi kip Majke Božje od 1,2 metra kojega je dao postaviti u hodniku škole, pred vjeronaučnom učionicom. Zamolio ga je to ministar obrazovanja Vedran Mornar nakon konzultacije s pravnicima.

Da mu unatoč svojoj novoj odluci cijela situacija s postavljanjem vjerskih obilježja, nastavom vjeronauka, sekularnom državom i pravima Crkve nije ni izdaleka jasna, Mornar ne krije.

- Situacija nije čista. S jedne strane Ustav kaže da je Crkva odvojena od države, a onda ta ista sekularna država potpiše 1999. ugovor po kojemu se u školama mogu održavati vjerske aktivnosti, rekao je Mornar.

Niti u Ustavu, niti u hrvatskim zakonima, ne postoje prepreke da se vjerski simboli ne bi trebali nalaziti u školama. S druge strane, nastavlja ministar, u Ustavu piše da smo sekularna država, a onda ta ista sekularna država potiše ugovore po kojima katolički vjeronauk dobiva posebno mjesto u školi.

- Sekularna država slavi blagdan Tiijelovo i diskriminira građane ateiste koji toga dana ne mogu dobiti usluge u uredima državnih i lokalnih tijela zbog neradnoga dana, rekao je Mornar.

Navodeći primjer Italije, podsjetio je na slučaj kada se ta država, zajedno s 21 zemljom potpisnicom, požalila Sudu za ljudska prava koji je na koncu odlučio da križevi mogu visiti u učionicama jer su šutljivi, pasivni simboli.

- Iz svega toga, kada sam se kao elektrotehničar morao pozabaviti pravnim stvarima i Ustavom, meni to sve još uvijek nije jasno, priznao je ministar.

Na upit što mu je ravnatelj Čular rekao na zamolbu za zatvaranjem kipa, Mornar je rekao da se ravnatelj složio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 03:09