VELIKE PROMJENE

MILANOVIĆ PUN OPTIMIZMA 'Uvjeren sam da će 2014. godina biti bolja od ove'

Opačić je predstavila i devet dugoročnih reformskih mjera koje imaju za cilj smanjiti deficit i dug
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović poručio je s današnje sjednice Vlade da neće biti ukinute vukovarska i kninska bolnica.

Milanović je na posljednjoj Vladinoj sjednici u ovoj godini opovrgnuo napise u medijima da će, u sklopu Vladinog plana objedinjavanja bolnica, doći do ukidanja vukovarske i kninske bolnice.

"Treba reći da sustav bolnica u Hrvatskoj ne funkcionira kako treba, ali vukovarska i kninska bolnica su bolnice od posebnog statusa i pijeteta i neće biti dirane u svom pravnom statusu, a kamoli ukidane kao bolnice", naglasio je premijer.

Dodao je kako će doći do objedinjavanja pojedinih bolnica, što je već krenulo, zato što "sadašnju situaciju više ne možemo financijski izdržati, a ni usluga nije kvalitetna".

Analize se rade i sve ide za time da se kvalitetne usluge zadrži ili povisi, olakša upravljanje i određene funkcije objedine, rekao je.

"To znači da ni jedna sredina neće ostati bez bolnice koju trenutačno ima, jedino će možda ta bolnica ostati bez ploče koja je trenutno na njoj", dodao je Milanović i ponovio da vukovarska i kninska bolnica iz povijesnih razloga, zbog Domovinskog rata, "u svakom slučaju" zadržavaju svoj status.

Milanović je na početku sjednice također ocijenio da će 2014. godina biti teška, ali bolja od ove. "Iduća godina bit će manje teška, ali će i dalje biti teško. No, s punim uvjerenjem kažem da će biti bolja nego ova godina", rekao je Milanović.

Vlada: 'Nema božićnice i regresa za javne službe u 2014. godini'

ZAGREB - Vlada je danas donijela uredbu o izmjenama Zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojom javne službenike ostavlja bez božićnice i regresa u 2014. godini.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je da su pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike uspješno završeni 10. prosinca potpisivanjem dodatka kojim je dogovoreno da se službenicima i namještenicima zaposlenim u tijelima državne uprave u 2014. godini neće isplatiti božićnica i regres.

Te su uskrate, po njegovim riječima, prijeko potrebne zbog osiguranja fiskalne održivosti sustava javnih službi. Vlada procjenjuje da će današnjom odlukom, tijekom iduće godine uštedjeti 350 milijuna kuna sredstava državnog proračuna namijenjenih zaposlenima u javnim službama.

Vlada je danas donijela i odluke o otkazivanju kolektivnih ugovora za znanost i visoko obrazovanje, te zaposlene u srednjim i osnovnim školama.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izvijestio je da postupak mirenja zbog najave otkazivanja kolektivnih ugovora, održan 23. prosinca nije uspio, pa zato Vlada predlaže otkazivanje.

Jovanović podsjeća da je proračun njegova ministarstva od 2011. godine do danas uvijek povećavan izmjenama državnog proračuna, posebno kod materijalnih rashoda za plaće, čak i kad se ukupni proračun smanjivao.

To smatra dokazom da su smanjenja rashoda provedena unutar drugih resora. Pritom podsjeća na povećanje koeficijenta nastavnom osoblju za šest posto, uz istovremeno smanjivanje za tri posto svim drugim zaposlenicima u javnom sektoru.

Stoga je, kako je rekao, trebalo pristupiti pregovorima o izmjenama kolektivnih ugovora, ali sindikati nisu prihvatili Vladine prijedloge, posebno onaj da prava koja su ugovorena Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe ne mogu biti predmet pregovora za pojedine djelatnosti.

Osim toga, nije postignut ni dogovor vezan uz naknadu za prijevoz, norme rada, smjenski rad i druga područja.

Nakon što odluka o otkazivanju kolektivnih ugovora stupi na snagu, počinje otkazni rok od tri mjeseca, a Vlada je, kaže Jovanović, već od ponedjeljka spremna sa sindikatima početi pregovore o novim granskim kolektivnim ugovorima. ( Hina)

Opačić: 'Masterplan do kraja veljače'

ZAGREB - Do konca veljače donijet će se politička odluka o masterplanu bolnica, najavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Tada će se vidjeti mreža bolnica i građanima će se reći gdje će koju uslugu moći dobiti, rekla je Opačić na konferenciji za novinare, na kojoj se pohvalila učincima Vladinih kratkoročnih mjera do kraja ove godine.

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO: MASTER PLAN ZA ZDRAVSTVO Od jedanaest bolnica u Slavoniji ostat će ih samo pet

Opačić je predstavila i devet dugoročnih reformskih mjera koje imaju za cilj smanjiti deficit i dug.

"Svjesni smo da će većina mjera fiskalni učinak dati tek u 2015. i 2016.", rekla je.

Uz masterplan bolnica među devet dugoročnih mjera je i reforma pravosudnog sustava, uspostava optimalne mreže osobnih i srednjih škola, reforma socijalnog ugovaranja, objedinjena javna nabava i druge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:51