ISTRAGA THE TIMESA

AMERIKANCI UBIJENI ZBOG FILMA O MUHAMEDU Al-Qa'ida nema veze s napadom na konzulat u Libiji

 AP

Opsežna istraga New York Timesa o smrtonosnom napadu na američki konzulat u libijskom Bengaziju ustvrdila je kako al-Qa'ida ili druge međunarodne terorističke grupe nemaju nikakve veze s tim činom.

Napad je, kako je to prvotno tvrdio američki predsjednik Obama, izazvan zbog provokativnog američkog filma u kojemu se vrijeđa proroka Muhameda i prikazuje ga se kao lažnog proroka koji ima spolne odnose i poziva ljude koji ga okružuju na masakr.

U napadu su poginula četiri Amerikanca, veleposlanik Christopher Stevens i trojica pripadnika diplomatskog zbora.

Novinar David D. Kirkpatrick zaključak je izveo na temelju dugotrajnih intervjua s Libijcima koji su znali sve o napadu.

- Napad nije bio studiozno planiran, no ipak, nije bio ni spontan i bez znakova upozorenja - zaključak je New York Timesa.

The Times tvrdi da je vođa napada ekscentrični i nezadovoljni lokalni šef tamošnje policije, Ahmed Abu Khattala, što on sam poriče.

Nakon što je Obamina administracija izjavila kako konzulat nije napala al-Qa'ida, republikanci su ih optužili da žele nešto zataškati.

Kontroverzni film pod nazivom 'Nevinost muslimana' pojavio se ekskluzivno na YouTube-u, što je rezultiralo nasilnim prosvjedima u Kairu dan prije napada.

- Prosvjednicima su se pridružili deseci u Bengaziju, neki bijesni zbog filma, a neki isprovocirani glasinama da su američki stražari upucali libijske prosvjednike - piše The Times.

The Times tvrdi kako im je Abu Khattala, koji je još uvijek na slobodi, dao naslutiti kako uvredljivi video o Muhamedu opravdava ubojstvo Amerikanaca.

- S religioznog stajališta, teško je reći je li napad dobra ili loša stvar - kazao je za novine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:52