NOVA STUDIJA

DISKRIMINACIJA Žene traže povišice jednako često kao i muškarci, ali pritom imaju manje uspjeha

Nova studija sugerira da teorija da su žene plaćene manje od muškaraca zato što nisu dovoljno probitačne na poslu nije istinita
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Vjerojatnost da će žene tražiti povišicu gotovo je jednaka onoj da će je muškarci tražiti, međutim manje je vjerojatno da će je dobiti, piše BBC.

Istraživanje koje su proveli Poslovna škola Cass, Sveučilište u Warwicku te Sveučilište u Wisconsinu, anketiralo je 4.600 zaposlenika pri izradi studije.

Studija je pokazala da 'ne postoje dokazi' koji bi potvrdili teoriju 'povučene žene' kada se radi o traženju povišice na radnom mjestu.

U sklopu ove studije uspoređivani su muškarci i žene koji rade isti broj sati, bilo da se radi o punom i djelomičnom radnom vremenu. Znanstvenici kažu da se takva usporedba u ovoj studiji napravila prvi puta ikad u ovakvoj vrsti istraživanja.

U studiji stoji da je bilo 'od presudne važnosti uzeti u obzir broj radnih sati djelatnika' budući da radnici koji rade pola radnog vremena nevoljko traže povišicu.

Kada se uspoređivalo muškarce i žene koji rade isti broj sati, muškarci su imali 25 posto veću šansu dobiti povišicu kada bi je tražili.

Istraživanjem je zaključeno da ne postoje dokazi koji bi potvrdili tvrdnje da žene s manjom učestalošću traže povišicu iz straha da ne naljute svog šefa.

Prilikom analize rezultata, istraživači su u obzir uzeli veličinu poslodavca i industrije u kojoj posluje, je li zaposlenik roditelj i kakve kvalifikacije posjeduje.

Istraživanje se baziralo na podacima prikupljenima u anketi o odnosima na radnom mjestu provedenoj u Australiji 2013. i 2014. godine. Vjeruje se da je Australija jedina država koja sustavno bilježi traže li zaposlenici povišice te zašto traže ili ne traže.

'Popularna je teorija da žene traže povišice s manjom učestalošću od muškaraca. Žene to jako često govore i vjeruju, međutim svi su dokazi anegdotalni pa je jako teško tu teoriju znanstveno ispitati', rekao je Andrew Oswald, profesor ekonomije i bihevioralnih znanosti sa Sveučilišta u Warwicku.

Oswald je dodao da postoji mogućnost da neuspješni muškarci koji traže povišicu i ne dobiju je o tome šute, dok 'žene to podijele sa svojim prijateljima'.

'Vidjevši sve te podatke, mislim da moramo prihvatiti da postoji određeni element čiste diskriminacije protiv žena', zaključio je Oswald. 'Može biti da je Australija neobična po tom pitanju. Međutim, radi se modernoj industrijaliziranoj ekonomiji na pola puta između Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pa je to malo vjerojatno.'

Studija je također otkrila da muškarci i žene mlađi od 40 godina s jednakom učestalošću traže povišicu, što je prema istraživačima indikacija da se ponašanje prilikom pregovaranja mijenja.

'Studija potencijalno može imati pozitivan učinak', tvrdi Amanda Goodall iz Poslovne škole Cass, jedna od autorica studije. 'Mlade žene danas puno učinkovitije pregovaraju o svojim plaćama i uvjetima na radnom mjestu od svojih starijih kolegica te će možda nastaviti s tom praksom kada budu iskusnije.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:24