OPASNO MJESTO

HRVAT NAKON MISIJE U KABULU 'Vlada korupcija, policajci preko noći prelaze na stranu talibana'

 MUP

Nakon 18-mjesečne misije u Kabulu, u Lijepu našu vratio se voditelj Odsjeka terorizma iz PU šibensko-kninske Vinko Lukšić, koji je tijekom svog afganistanskog angažmana postao prvi hrvatski policajac s rukovodećom pozicijom u misiji EUPOL-a!

Lukšić je u Afganistanu završio zajedno sa kolegom Mladenom Kobaševićem i 19.kontingentom HV-a nakon MUP-ove kandidature.

- Biti policajac u Kabulu vrlo je opasan posao, a pravila za izlazak na teren ili do policijske postaje vrlo su složena. Koristi se blindirani terenac, zaštitni prsluci, osobno i dugo naoružanje, a obavezno je i korištenje jammera (uređaja za blokiranje daljinskih uređaja za aktiviranje improviziranih eksplozivnih naprava). Nikad ne znate kada možete postati metom napada, jer čak i afganistanski policajac preko noći može prijeći na stranu talibana. Kabul je jedan od najopasnijih gradova na svijetu, a pravila misije su da ne smijete napuštati vozilo kako biste otišli u trgovinu ni pod koju cijenu, jer u suprotnom, u sekundi vas okruže stotine ljudi od kojih možete očekivati napad hladnim oružjem, otimanje vašeg oružja ili vas čak mogu oteti. Naravno, posebna priča su napadi bombaša samoubojica kojima su 'internacionalci' meta - prisjetio se po slijetanju u zagrebačku zračnu luku Pleso Lukšić koji je godinu i pol proveo u kabulskom kampu Green Village.

Objašnjavajući svoju misiju u Afganistanu koja nije izvršna (ne postoje ovlasti klasičnog policijskog djelovanja) već savjetodavna, Lukšić je opasnost obavljanja policijskog posla u Afganistanu potkrijepio i podatkom da je u protekla četiri mjeseca poginulo 2000 policajaca.

Lukšić se dotaknuo i korupcije koja je, kaže, tamo vrlo raširena obzirom na nisku plaću od 120 dolara.

Inače, Lukšiću ovo nije prva misija. Od 2006. do 2008. godine je bio u izvršnoj misiji u Timoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:34