SUD U BENKOVCU

PRESUDA FRA ŠIMI Župi mora vratiti 9,8 milijuna kuna od prodaje zemljišta

Split, 061014.Zupanijski sud u Split. Nastavak sudjenja bankarici Jasmini Bilonic i fra Simi Nimcu za prodaju crkvenog zemljista.Na fotografiji: Fra Sime Nimac.Foto: Vojko Basic / CROPIX
 Vojko Bašić / CROPIX / CROPIX

Presudom parničnog odjela Općinskog suda u Benkovcu, koja je postala pravomoćna 7. listopada ove godine, Šime Nimac mora Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije, čiji je bio župnik, vratiti 9,8 milijuna kuna od prodaje župnog zemljišta u Baškoj vodi koje je podigao s bankovnog računa župe, piše Slobodna Dalmacija .

Pročitala je to u srijedu sutkinja Trgovačkog suda u Splitu gdje paralelno Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije traži sudsko poništenje kupoprodajnog ugovora za to zemljište, a zbog čega je tužila kupca – tvrtku "Sunčani Bast".

Fra Šime Nimac je, naime, 2012. godine 39 tisuća kvadrata župnog zemljišta prodao "Sunčanom Bastu" da bi dobivenim novcem dogradio crkvu, no onda je milijune kuna kupovnine podigao s računa svoje Župe, pa se zbog kaznenog djela pronevjere protiv njega vodi i kazneni postupak na Županijskom sudu u Splitu.

Sutkinja Trgovačkog suda je pročitala i rješenja zemljino-knjižnog odjela Općinskog suda u Makarskoj kojim se "Sunčanom Bastu" odbija prijedlog na uknjižbu vlasništva na zemljištu u Baškoj Vodi.

- Rješenjima se ne problematizira pravo župnika kao zakonskog zastupnika župe, već se isključivo problematizira što je u zemljišnim knjigama kao vlasnik zemljišta upisana Crkva Katolička Sv. Nikole u Baškoj Vodi. Zato smo dostavili obavijest Središnjeg državnog ureda za upravu iz 2004. godine da se određuje upis pravne osobe Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj pod nazivom Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije sa sjedištem u Baškoj Vodi na području Splitsko-makarske nadbiskupije i da je jedina osoba zadužena za zastupanje njen župnik.

- Fra Šime Nimac je bio imenovan za župnika Župe Blažene Djevice Marije i kao jedini zastupnik župe je sasvim ovlašteno prodao zemljište. U njegovom zastupanju nisu bila upisana nikakva ograničenja, a što također potvrđuje obavijest Središnjeg državnog ureda za upravu – kazao je odvjetnik Tihomir Luetić koji zastupa "Sunčani Bast", a prenosi Slobodna Dalmacija .

Ako Crkva na Trgovačkom sudu uspije u tužbi, "Sunčani Bast" će ostati bez zemljišta, ali onda bi Župa bila dužna vratiti 9,8 milijuna kuna i kamate.

Tihomir Luetić kaže da je u rujnu ove godine Župu ponovo pozvao na mirno rješenje spora.

- Župi smo ponudili jedine dvije moguća rješenja ili da "Sunčanom Bastu" u nesmetano vlasništvo prepusti zemljište koje je platio ili da vrati kupoprodajnu cijenu i kamate. Na taj dopis se nije očitovala. Ponašanje Župe nema nikakvog pravnog, a još manje moralnog uporišta jer je nevjerojatno da Župa kao pravna osoba Katoličke crkve kupcu u doboj vjeri koji je uredno platio kupoprodajnu cijenu pravi probleme oko vlasništva zemljišta, a da istovremeno ne želi isplatiti iznos primljenog kupoprodajnog iznosa – bio je oštar odvjetnik Luetić.

Sutkinja je prihvatila prijedlog odvjetnika Župe da se na sljedećem ročištu zakazanom u veljači kao svjedok ispita Šime Nimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:07