UNATOČ EVIDENCIJI

Posao iz snova: Zastupnik ne mora dolaziti na sjednice, jer neće nikad biti kažnjen

U Europskom parlamentu kazna za nedolazak je pola dnevnice, a u Bundestagu 100 eura
 Admir Buljubašić / CROPIX

ZAGREB - Ubuduće će se i zastupnici morati elektronički evidentirati prilikom dolaska u Sabor, kao što to primjerice čine saborski službenici i novinari. No, onim zastupnicima koji ne dolaze na svoje primarno radno mjesto, a zbog čega je sabornica nerijetko poluprazna, i dalje se ništa neće dogoditi jer nikakvih sankcija za nedolaske neće biti.

Za razliku od europarlamentaraca koji ostaju bez pola dnevnice ako ne dođu na sjednice, a u Njemačkom Bundestagu kazne su 100 eura za svako zasjedanje na koje ne dođu, naši zastupnici i dalje bez posljedica mogu izbjegavati dolazak na Markov trg.

- Jedna od mogućnosti, ako se na to odlučimo, je da ova evidencija služi i za sankcioniranje zastupnika. Ali, o tom, potom – rekao je potpredsjednik Sabora i predsjednik odbora za ustav Josip Leko obrazlažući izmjene saborskog poslovnika kojima se umjesto dosadašnjeg upisivanja u knjigu predlaže i uvođenje elektronička evidencija dolazaka. Iz toga se lako može iščitati kako vladajuća većina nema namjeru uvesti novčano kažnjavanje zastupnika koji se u Saboru pojavljuju rijetko pa ih je i jučer, dok se raspravljalo o tome da će se morati elektronski evidentirati, u sabornici bilo manje od 50.

Unatoč tome što će elekotronička evidencija ulazaka u Sabor samo zamjeniti dosadašnju knjigu u koju se zastupnici upisuju prilikom ulaska u sabornicu dio zastupnika odlučno joj se protivi jer tvrde kako ona neće utjecati na poboljšanje rada zastupnika.

- To je nepotrebno i mazanje očiju javnosti – naglasio je uime HDZ-a Davorin Mlakar koji smatra kako su vladajući, ako su zaista imali namjeru utvrđivati tko i koliko radi, morali stvoriti još neke preduvjete.

- Trebali ste onda utvrditi i radno vrijeme, ali i da se elektronički evidentira odlazak iz Sabora kao i što s onima za koje su utvrdi da ne dolaze dovoljno na sjednice – objašnjava Mlakar. I Jadranka Kosor usprotivila se uvođenju elektroničke evidencije jer će tvrdi, dugoročno imati negativne posljedice na parlamentarnu demokraciju.

Zastupnici protiv elektronske evidencije! Pupovac: 'Nikome ne trebamo opravdavati radimo li svoj posao!'

- Napravit ćete razliku između državnih dužnosnika jer ministri, njihovi zamjenici i pomoćnici, neće se morati evidentirati. Tako se može dogoditi da neki ministar ne dođe u svoje ministratvo po 15 dana i da posao stoji. Primjerice, današnji premijer Milanović dok je bio zastupnik nije imao niti jednu pojedinačnu raspravu – podsjetila je Kosor. HDZ-ova Đurđica Sumrak također smatra da elektronička evidencija neće povećati odgovornost zastupnika.

- Moći će dati svoju karticu nekome drugome da je provuče i biti će evidentirani kao da su u Saboru – upozorava Sumrak.

SDP ne vidi ništa sporno o elektronskoj evidenciji dolazaka jer se, objasnio je Ivo Jelušić, dosadašnje upisivanje u knjigu zamjenjuje modernijom tehnologijom. Niti HNS nema ništa protiv iako Jozo Radoš procjenjuje da će biti manipuliranja podacima o dolascima zastupnika koji će sada moći biti objavljeni.

- Ali neka javnost vidi koji zastupnici dolaze jer ako prečesto izbivaju znači da ne obavljaju dobro svoju temelju zadaću zastupnika – kaže Radoš koji se također zalaže da se evidentiraju i odlasci iz Sabora. Za razliku od SDP-a i HNS-a, koalicijski partner HSU misli da elektronička evidencija nema smisla niti svrhe.

- Ne znam što se time želi dokazati. Jer evidentiranje dolazaka nije pokazatelj vrijednosti rada zastuonika, a osim toga posao zastupnika nije samo u Saboru – kaže Silvano Hrelja.

Laburista Dragutin Lesar nema ništa protiv evidencije, ali zalaže se da ona bude u svrhu kažnjavanja neposlušnih. Upravo Lesar otpočetka traži da se po džepu udari sve oni koji je dolaze na sjenice, pogovoto na glasovanje.

- Ovo bi trebao biti uvod u sankcioniranje onih koji je dolaze. Ali budući da vladajući najavljuju kako će se o tome raspravljati „o tom , potom“ znači da toga neće biti sve dok su oni na vlasti – zaključuje Lesar.

Oporba se još jednom digla na noge zbog izmjena saborskog poslovnika koji se ukida ispravak netočnog navoda. Uzalud su vladajući objašnjavali kako se ukidanjem ispravka nikome ne želi začepiti usta jer ostaje mogućnost replike, te da upravo opziciji ide na ruku uvođenje replike na izlaganje predstavnika Vlade. Oporba je optuživala – želite nam staviti flaster na usta.



- Ovaj vaš prijedlog je demagogija kakvu svijet nije vidio i ubijanje demokracije – poručio je HDZ.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:25