KRVAVI PROSVJEDI

VIDEO: ŽENA U CRVENOM POSTALA JE SIMBOL TURSKOG OTPORA Hrabro stala pred policijske kordone

Njena fotografija sada kruži društvenim mrežama, a grad je oblijepljen plakatima i naljepnicama s njenim likom
 Screenshot/You Tube

ISTANBUL - U crvenoj, jednostavnoj pamučnoj haljini s ogrlicom oko vrata i bijelom pamučnom torbicom na ramenu ova je djevojka hrabro stala pred policijski kordon u istanbulskom parku Gezi i tako postala simbol otpora koji ovih dana potresa Tursku.

Njena fotografija sada kruži društvenim mrežama, a grad je oblijepljen plakatima i naljepnicama s njenim likom.

Djevojka na prosvjedima u Istanbulu (Foto: AFP)

'Ova fotografija prikazuje samu bit ovih prosvjeda', rekao je student matematike iz Istanbula, mladi Estra koji je kao i mnogi drugi noć proveo na ulicama Istanbula.

'MOLIM VAS, ZAUSTAVITE OVO NASILJE' Sulejman objavio pismo o krvavim prosvjedima u Turskoj

'Ona jasno prikazuje ono što se događa. Nasilje policije nad mirnim prosvjednicima, ljudi koji samo žele zaštiti sebe i ono u što vjeruju i do čega drže', dodao je.

Jedan je ulični umjetnik na gradskom zidu nacrtao ovu scenu iz parka, ali je ženu u crvenom prikazao mnogo većom od opasnog, naoružanog policajca. Uz grafit je napisao: 'Što nas više špricate, to mi više rastemo!'

Djevojka na prosvjedima u Istanbulu (Foto: AFP)

Podsjetimo, prosvjedi u Turskoj započela je manja grupa građana koja se pobunila protiv rušenja drvoreda stabala u blizini trga Taksim. U samo nekoliko dana mirni prosvjedi prerasli su u pravu pobunu, a na ulice mnogih turskih gradova preplavili su nezadovoljni građani. Mnogi uzrok nezadovoljstva pripisuju sve restriktivnijim zakonima koje nameće Vlada kojoj je načelu premijer Tayyip Erdogan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:48