SILOM NA PROSVJEDNIKE

UZNEMIRUJUĆE SNIMKE: POLICIJA PREUZELA KONTROLU NA TRGU TAKSIM U Ankari policajac upucao prosvjednika

 AFP

ISTANBUL - Prosvjedi diljem Turske odnijeli su četiri života, troje prosvjednika i jednog policajca, rekao je u utorak predsjednik turske vlade Recep Tayip Erdogan u govoru u parlamentu u Ankari.

"Troje mladih i jedan policajac izgubili su živote u tim događajima", rekao je Erdogan zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP).

Turska udruga liječnika (TBB) objavila je priopćenje sredinom dana u kojem je potvrdila podatke predsjednika vlade i promijenila svoje dotadašnje podatke o troje smrtno stradalih.

---------------------------------------------------------------------------

Na YouTubeu se pojavila šokantna snimka s antivladinih prosvjeda u Turskoj na kojoj se vidi kako policajac puca na prosvjednike, prilikom čega je teško ranio jednog njih. Riječ je o 27-godišnjem Ethema Sarısülüku koji je od posljedica tog ranjavanja preminuo u bolnici u Ankari te tako postao treća žrtva prosvjeda u Turskoj.

Na snimci se vidi kako policajac nogom udara prosvjednika, koji je okružen nekolicinom drugih prosvjednika. U jednom trenutku isti policajac vadi pištolj, ispaljuje tri hica i daje se u bijeg prema kolegama. Policajac je osim oružja bio naoružan palicom te na sebi nosio zaštitnu kacigu.









Javni tužitelj u Ankari pokrenut će istragu oko sporne snimke.

Prosvjedi u Turskoj odnijele su još dva mlada života, Mehmeta Ayvalıtaşa (20) i Abdullaha Cömerta (22).

Policija preuzela kontrolu na Trgu Taksim

Više desetaka policajaca preuzelo je u utorak kontrolu na trgu Taksim, sjedištu pokreta prosvjeda protiv vlade koja potresa Tursku već 12 dana, javlja AFP.

Nakon 7,30 sati po lokalnom vremenu snage reda uz oklopna vodila i vodene topove zauzele su barikade na avenijama koje vode do trga i tjerale prosvjednike uz pomoć suzavca.

Jurnjava za prosvjednicima nastavila se do prijepodneva.

Guverner Istanbula Huseyin Avni Mutlu ustvrdio je da svrha operacije nije protjerivanje prosvjednika iz parka, već uklanjanje transparenata i crteže.

Policijsko preuzimanje trga Taskim događa se dan nakon što je predsjednik vlade Recep Tayip Erdogan najavio da će se u srijedu susresti s predstavnicima prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:48