NAJBOLJI PROTIV GETAFEA

ŠPANJOLCI HVALE MANDŽUKIĆA 'Hrvat je do gola došao poput gladijatora u Koloseumu’

Iako igra s teretom nasljednika Diega Coste, Mario nastavlja s učinkom sličnim prethodnicima

Računajte i na prvaka, poručuje Marca naslovom na izvješće pobjede Atlético Madrida u gradskom derbiju kod Getafea (0-1) pogotkom Marija Mandžukića u 40. minuti.

Branitelj naslova se s ta nova tri boda vratio na peto mjesto na ljestvici, bodovno izjednačen s Valencijom (po 20), bod iza Real Madrida i dva iza vodeće Barcelone, s kojom je, pak, nakon devet kola Primere, bodovno izjednačena Sevilla.

U svim ostalim španjolskim novinama u naslovu je ‘Mandzu’, kako Mandžukića zbog dugog prezimena koje zauzima previše slovnih mjesta često zovu tamošnji mediji. “Mandžukić uživao u neredu”, “Mandžu, gladijator golova u Koloseumu”. Pogodak koji je zabio iz gužve nakon kornera komentatori nazivaju “pravim lovačkim”, a njegovu igru “čistom fizikom”.

- Iako igra s teškim teretom nasljednika Diega Coste, prije Falcaa i da ne nabrajamo ostale ‘devetke’, Mario nastavlja s učinkom sličnim prethodnicima. Bio je to Hrvatov dobar radni dan: dao je gol, napravio velik defenzivni posao i isprovocirao isljučenje. Zabio je dva pogotka u zadnje tri prvenstvene utakmice, tri u zadnja četiri nastupa računamo li i Ligu prvaka. Simeone ga je angažirao da rješava baš ovakve utakmice - sukus je mišljenja španjolskih novinara na Mandžukićevu igru u tipičnoj Atléticovoj utakmici s puno fizičkog kontakta i međusobnog provociranja.

Domaćeg stopera Alexisa isprovocirao je baš Mandžo, kojeg je ovaj opalio po licu (dobro da nije po nosu) u 54. minuti i zaradio isključenje. Bio je Alexis ljut jer je smatrao da je hrvatski napadač njega faulirao u skoku prije pogotka, a dok je ležao na zemlji Mandžu je nagazio Juan Rodríguez, no sudac to nije vidio ili želio vidjeti...

- Nisam mu stao na nogu da je slomim. Bio sam vruć, no to je dio nogometa. I kod njihovog pogotka bilo je džudo zahvata pa nisu dosuđeni. Nogomet je sport konkatka, a Atleti vrlo intenzivna momčad. Nitko nam od njih nije prigovorio - branio se kasnije Rodríguez, koji se požalio i da ga je Miranda gurnuo prije Mandžina pogotka.

Trener gostiju Diego Simeone je bio svjestan da je Getafe bio opasniji s desetoricom nego sa svim igračima na travnjaku, a na pitanje o novom golu nakon prekida kazao:

- Prekidi su nogometni alat. Ispada da je loše tako zabiti gol? Imamo dobre izvođače i realizatore prekida i naravno da su nam oni važno oružje. Ne zaboravite da nije lako dobiti tri utakmice u sedam dana s gol-razlikom 8-0, poručio je ‘El Cholo’.

Trener domaćih, Cosmin Contra, smatra da njegova momčad nije zaslužila poraz, ali se ne žali na suđenje:

- Atlético je momčad koja igra do krajnjih granica ako je to potrebno za pobjedu. I ako mogu pretjerati kod nekog prekršaja, pretjerat će - poručio je Rumunj.

Jorge Sammir je za Getafe odigrao 64 minute s nekoliko smislenih dodavanja, a najviše se istaknuo pokušajem kopiranja kornera Bake Sliškovića pri 0-1, kojeg je vratar Moyá osujetio krajnjim naporom. Getafe je ovim porazom ostao na 12. mjestu sa 10 bodova. *

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:06