KRAH JEDNE OD NAJMOĆNIJIH BRITANSKIH OBITELJI

Sve zbog njegovih laži i preljuba i njene osvete: Osam mjeseci zatvora za Vicky Pryce i Chrisa Huhnea

Dana 12. ožujka 2003., nešto prije ponoći, zastupnik u Europskom parlamentu Chris Huhne svojim BMW-om, s personaliziranim tablicama H11HNE, jurio je cestom M11 iz zračne luke Stanstead u engleskoj pokrajini Essex prema Londonu. Huhne se još jednom zanio i njegovu brzu vožnju zabilježila je je kamera.

Već je imao devet kaznenih bodova zbog prebrze vožnje, još jedan mogao bi mu oduzeti vozačku dozvolu, što bi bilo krajnje nepraktično i nezgodno za njegovu visoku političku funkciju. Stoga je, kada su stigli kazneni formulari, odlučio napisati da je automobilom upravljala njegova supruga Vicky Pryce. Nakon tipične bračne svađe slučaj je bio zaboravljen. Tako bi ostalo da ih točno deset godina kasnije opisana epizoda nije zatvorila iza rešetaka.

OSVETA BIVŠE SUPRUGE Laž, prebrza vožnja i preljub uništili karijeru britanskog ministra

Ambiciozan plan

Laž, preljub i osveta podnaslov su ove priče koja gotovo dvije godine puni britanski tisak i naposljetku je dovela do potpunog kraha jedne od najmoćnijih obitelji u zemlji. Kada je nakon 26 godina braka Chris Huhne ostavio svoju suprugu Vicky zbog svoje navodno biseksualne asistentice za odnose s javnošću Carine Trimingham, 60-godišnja Vicky, jedna od najbriljantnijih ekonomistica u zemlji, bila je slomljena.

Dane je posvetila osveti svome suprugu koji je u međuvremenu postao cijenjeni ministar za energetiku i, kao zastupnik u parlamentu iz redova Liberalnih demokrata, nije skrivao svoje ambicije da na mjestu čelnika stranke naslijedi Nicka Clegga.

Nakon što ju je njezin životni partner hladnokrvno ostavio, zadnje što je Vicky mogla podnijeti je njegov uspjeh. Činjenica da su im se putovi često ispreplitali - Vicky je bila ekonomistica u vladinoj agenciji - dodatno ju je slamala. Jednom prilikom odlučila se obratiti Sunday Timesu, čijoj je novinarki Isabel Oakeshott priznala da ga “želi uništiti, više nego ikada”. Tražila je nešto dovoljno veliko da uništi karijeru Chrisa Huhnea.

No, njezin plan bio je kompliciraniji nego što se činilo. Oakeshott se prisjeća u Sunday Timesu da joj je pokazala sve povjerljive financijske podatke njihova imućnog kućanstva i sumnje da je Huhne prikazivao manju imovinu prilikom njihova razvoda. No, “ljutita i slomljenog srca”, kako ju opisuje kolegica iz Sunday Timesa, Pryce nije imala ništa što bi bilo dovoljno veliko da pokrene medijski skandal.

Dok se nije dosjetila da je Huhne na nju pripisao svoje kaznene bodove. U više navrata pokušala je snimiti razgovor sa suprugom kako bi imala dokaz da je njezin suprug prekršio zakon. Prekršaj možda nije velikih razmjera, ali ministri ne smiju kršiti zakon.

Nedugo zatim na naslovnici Sunday Timesa našlo se svjedočenje Pryce u kojem nije otkrila da je bodove preuzela ona, već druga osoba, budući da su je upozorili na to da bi i sama mogla odgovarati za kršenje zakona. Uskoro zatim, uspaničarena i ogorčena Pryce, tabloidu Mail on Sunday otkrila je identitet “druge osobe”, priznavši da je bodove preuzela ona. Ministar Huhne odlučno je odbacivao sve optužbe. Uslijedila je policijska istraga. Uslijedila je i njegova ostavka i višemjesečno javno predbacivanje i laži dvoje bivših supružnika.

Sudac Sweeney u ponedjeljak poslijepodne na londonskom sudu Southwark Crown, Chrisa Huhnea i Vicky Pryce osudio je na osam mjeseci zatvora. Iako je njihov brak završio u “užasnim” okolnostima, sudac je poručio Vicky Pryce da ju je u zatvor stavila njena “želja za osvetom”, zbog koje slučaj nije prijavila policiji već medijima i zbog koje je nebrojeno puta lagala i policiji i poroti. Veću krivnju od optuženog dvojca ipak snosi Huhne, zaključio je sudac, poručivši mu: “Pali ste s velikih visina, no to je samo skroman pad kada se u obzir uzme da se radi o visinama koje nikada ne biste dostigli da niste sakrili ovako ozbiljan prekršaj”.

Goleme posljedice

Možda veća kazna od one zatvorske jesu događaji koji su posljednjih mjeseci pratili ovu svađu bivših supružnika s golemim posljedicama. Poruke mržnje koje je njihov sin Peter slao svome ocu čitale su se na sudu i objavljivale u međunarodnom tisku.

“Ostavi me na miru, ti nemaš mjesta u mom životu i nemaš nikakvih razloga za ponos. Iritantno je da to ne shvaćaš. Ti si jedno autistično govno. Nemoj mi se više nikada javiti jer mi je zlo od tebe”, rekao je Peter u jednoj od poruka. Čitava afera bila je javna i Huhne se više puta bio prisiljen ispričati što je “lagao i lagao”, kako je u nedavnom intervjuu rekao televizijskoj mreži Channel 4.

Britanski premijer David Cameron slučaj je komentirao riječima: “Ovo je podsjednik da nitko, bez obzira na položaj i moć, nije izvan ruke pravnog sustava.” Premijerov zamjenik i čelnik Huhneovih Liberalnih demokrata slučaj smatra “obiteljskom tragedijom” i nada se da će se Huhne nakon izlaska iz zatvora ponovno sagraditi svoj život. No, što se tiče profesionalnog života, i za Huhnea i za Pryce to je malo vjerojatno. Nakon što je zbog afere napustila svoj visokopozicionirani posao u vladi, Pryce je nedavno bila prisiljena odustati i od mjesta konzultantice u jednoj financijskoj kompaniji u londonskom Cityju. Bliski prijatelji sumnjaju da će se više ikada vratiti na profesionalnu pozornicu.

Kraj karijere

Ovo je, pretpostavlja se, konačan kraj Huhneove političke karijere. Huhne je bio poznat kao jedan od najambicioznijih političara u Westminsteru. Svoje bogato poslovno iskustvo novinara, ekonomista, bankara, zastupnika u Europskom parlamentu i ministra smatrao je jedinstvenim, ne krijući da se doživljava boljim od većine svojih kolega. Političku karijeru Huhne je počeo nakon što je stekao bogatstvo u Cityju, londonskom financijskom središtu.

Dva je puta pokušao stati na čelo Liberalnih demokrata. Jednom mu je to zamalo i uspjelo, u izbornoj utakmici s Nickom Cleggom. Dvojicu liberalnih demokrata mnogi uspoređuju; karijeru su počeli kao novinari, nastavili je u Cityju te kasnije u Europskom parlamentu. Pretpostavlja se da se Huhne pripremao za buduće vodstvo svoje stranke. To više neće biti moguće jer u sagi o preljubu i osveti njeni glavni likovi su gubitnici.

“Ako je išta dobro došlo od čitavog ovog procesa, to je da ste sada, napokon, oboje dovedeni pred lice pravde za vaš zajednički prekršaj. Svaki element tragedije je isključivo vaša krivnja”, poručio im je sudac prije nego što su odvedeni u jedan londonski zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:11