PORUKA IZ BRUXELLESA

'PRESUDA PROTIV BANAKA JAČA PRAVO POTROŠAČA NA INFORMACIJE' Prva reakcija hrvatskog EU povjerenika Mimice

I da je to bio slučaj u nekoj drugoj državi, Mimica bi isto reagirao jer je on povjerenik koji se bavi zaštitom potrošača na cijelom teritoriju Europske unije
 AFP

BRUXELLES - Neven Mimica , povjerenik Europske unije za zaštitu potrošača, u prvoj je reakciji na presudu Trgovačkog suda u Zagrebu u korist potrošača u slučaju kredita u švicarskim francima pozdravio tu odluku.

Mimica, koji je u Vilniusu s ostalim kolegama iz Europske komisije na prvom tradicionalnom radnom sastanku toga tijela s vodećim ljudima Litve, koja od 1. srpnja predsjedava Europskom unijom, na Twitteru je napisao: “Današnja sudska presuda osnažuje pravo potrošača na cjelovite informacije u financijskim uslugama i pokazuje važnost udruživanja potrošača”.

Prirodna reakcija

Tako je upravo odluka suda u Zagrebu bila jedna od prvih tema na koje je Mimica, kao povjerenik za zaštitu potrošača, morao reagirati jer se radi o njegovu sketoru. I da je to bio slučaj u nekoj drugoj državi, Mimica bi isto reagirao jer je on povjerenik koji se bavi zaštitom potrošača na cijelom teritoriju Europske unije. Također, kao povjerenik EU, on zastupa Europsku komisiju, a ne hrvatsku Vladu. Reakciju Mimice mnogi tumače kao prirodnu jer je već na početklu pokazao kako će štititi potrošače.

Inače, odluka zagrebačkoga Trgovačkog suda dužnosnicima EU u Bruxellesu nije dovoljno poznata da bi je konkretnije mogli komentirati. Neslužbeno, mnogi od njih u reakcijama kažu da je “vladavina prava i neovisnost sudstva” prioritet te da se politika ne smije miješati u sudstvo.

Neovisno sudstvo

Podsjećaju da je upravo neovisnost i depolitizacija sudstva bio jedan od glavnih uvjeta koje je Hrvatska trebala ispuniti za EU članstvo.

U neslužbenim razgovorima, neki EU diplomati, uključujući i neke koji dolaze iz država čije banke imaju u vlasništvu dio hrvatskih banaka, kažu da banke trebaju poštovati hrvatsko sudstvo i svoje interese braniti pred sudom u daljnjem postupku žalbe, ako se na to odluče - jer je presuda nepravomoćna - ali pokušati, ako je moguće, sporove riješiti i izvansudskom nagodbom.

- Sudstvo je neovisno, a i banke su neovisne. Država im ne može govoriti što trebaju raditi - rekao je jedan diplomat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:52