ČUDNI DOKAZI

MISTERIOZNA SMRT ŠPIJUNA IZ AGENCIJE Mi6 Ubili su ga jer je bio dvostruki agent?

I policija priznaje da su nađeni dokazi zaista čudni i da ih nije moguće objasniti

Gareth Williams , mladi matematičar koji je za MI6 radio na razbijanju kodova, pronađen je mrtav u kolovozu 2010. u svom stanu u Londonu, u 31. godini. Poluraspadnuto tijelo bilo je složeno u sportsku torbu ostavljenu u kadi. Stan je bio u Pimlicu, ni kilometar od sjedišta britanske tajne obavještajne službe na mostu Vauxhall. Policija je pozvana u 4.40 popodne. Williamsovi roditelji Ian i Ellen bili su na odmoru u Americi. Policija je javila njegovu djedu i ujaku u selu Valley kraj velškog lučkog grada Holyheada. Obitelj se slomila.

‘Čisti posao’

Valley je mala sredina, poznata samo po RAF-ovoj bazi za helikoptere. Mještani nisu mogli vjerovati da je ubijen jedan od njihovih, vrsni biciklist i pristojan mladić.

Gareth Williams bio je rijedak matematički talent. Otkrili su ga još u osnovnoj školi. Već sa 15 godina otišao je studirati matematiku i informatiku. Sa 17 je diplomirao s najboljim ocjenama i otišao doktorirati na sveučilište u Manchesteru. Otamo je otišao na Cambridge po postdiplomske certifikate i 2001. se zaposlio u vladinu stožeru za komunikacije, zapravo tajnom centru za prisluškivanje u Cheltenhamu. Postao je vrhunski stručnjak za kriptiranje i kodove i kao takvog ga je stožer 2010. posudio MI6 za neki velik i važan zadatak. Garetha su stavili u malu skupinu najboljih stručnjaka za cyber ratovanje. Ubijen je dok je bio na tom zadatku.

Prvi su uzbunu digli Garethovi kolege jer se danima nije pojavio na poslu. No, policiju je pozvala njegova sestra Ceri. Tražila je da patrola dođe pregledati stan. Vlasnik zgrade je off-shore kompanija New Rodina, registrirana na Britanskim Djevičanskim Otocima. MI6 cijelu zgradu unajmljuje kao sigurnu kuću za agente. Uniformirani policajac dobio je rezervni ključ od posrednika iz agencije za nekretnine. Na vratima stana nije bilo tragova provale. Bio je savršeno čist i uredan, kao i većina stanova MI6. Unutra su bila dva iPhonea, nekoliko SIM kartica i Appleov notebook na stolu. U kupaonici, iza zastora u kadi, bila je North Face torba zapremnine 140 litara iz koje je curila crvena tekućina. Zatvarač je bio zaključan putnim Yale lokotom. Unutra je bilo tijelo Garetha Williamsa. Policajac je pozvao pojačanje. Rekao je da se radi o “čistom poslu”, što je policijski žargon za profesionalno ubojstvo. Williams je bio fitness fanatik, sitan i mršav. Lako je stao u torbu, ali bio je tako uguran da je policajac isprva mislio da su mu ruke i noge odrezane. Poslije se ispostavilo da policija nikad nije utvrdila je li ubijen prije nego što je uguran u torbu ili se ugušio u njoj.

Sumnjive provale

Garethov stan preplavili su agenti MI6. Tragovi su detektive Scotland Yarda vodili prema Williamsovu privatnom životu, ali obavještajne službe tamo su ih blokirale na svakom koraku. Kako nisu mogli rekonstruirati što je Gareth radio prije smrti, nemaju ni sumnjivce ni motive.

Scotland Yard je ustanovio da je Williams umro rano ujutro 16. kolovoza. Ceri je rekla da se s bratom posljednji put susrela kad se vratio s odmora u Americi. Gareth joj je rekao da “mora srediti stvari” prije nego što se iz MI6 vrati u vladin centar u Cheltenham.

Nazvao je i svoju staru stanodavku Jenny Elliott, kod koje je prije stanovao u Cheltenhamu, i pitao može li se useliti k njoj. “Kao da bih ga odbila”, rekla je Jenny, “bio je san snova, podstanar kakvog možete poželjeti. Krajnje uljudan, diskretan, tih. Nije imao ni TV ni glazbenu liniju, ništa. Odlazio je vrlo rano, radio cijeli dan i nikad se nije vraćao u sitne sate. Bio nam je kao član obitelji.” Istraga je otkrila da je u Garethov stan netko provalio nekoliko mjeseci prije ubojstva. Malo ranije je provaljeno i u stan agentice koja je živjela u istoj zgradi. MI6 je znao za obje provale. Detektivi Scotland Yarda čude se što MI6 nije reagirao na to da mu netko pred nosom provaljuje u sigurnu kuću. To je ili znak nekompetencije ili, vjerojatnije, zataškavanja. U posljednjem izvještaju parlamentarnog Odbora za sigurnost i obavještajnu djelatnost kao najveće prijetnje Britaniji navedeni su Iran, Kina i Rusija, zbog povećanja broja cyber napada. Williamsovo ubojstvo navedeno je u fusnoti s opaskom da ga neće komentirati jer istraga još traje.

Bez ikakvih mrlja

Nedugo nakon ubojstva pojavile su se teorije da je bila riječ o homoseksualnoj igri, o bondageu koji je loše završio ili o ubojstvu iz strasti. Neki su svjedoci navodno rekli da su Williamsa redovito viđali kako se sastaje s muškarcima na stanici Vauxhall Cross, koju u Londonu zovu mekom za gay susrete. U njegovu su ormaru pronašli žensku dizajnersku odjeću, vrijednu više od 150 tisuća kuna, i perike. BBC 1 u dokumentarcu je otkrio da je Gareth često dogovarao sastanke u slastičarnici Valerie na Vauxhall Crossu. Konobarica u lokalu rekla je da je nekoliko puta sjedio s mladim parom i tamnokosom ženom. Navodno su obavještajci sugerirali policiji da ne traži te ljude. Garethov prijatelj iz biciklističkog kluba, Keith Thompson (63), opovrgava navode da je Gareth bio homoseksualac. Posebno ga ljuti šutnja Garethovih roditelja. Na Garethovu sprovodu vidio je kako razgovaraju sa šefovima MI6 i čuo da su im ovi “savjetovali” da ništa ne govore o ubojstvu. I Garethova najbolja prijateljica Sian Lloyd-Jones opovrgava nagađanja o njegovoj homoseksualnosti. “Jednu je večer k meni donio svoj dosje. Imao je dvije putovnice. Pričao mi je kako upravo uči novi identitet koji su mu dodijelili”, tvrdila je. Da je imao ikakvu mrlju na privatnom životu, ne bi ga primili u elitni tim MI6.

Obavještajni stručnjaci vjeruju da ga se “riješio” britanski obavještajni sustav jer su otkrili da je dvostruki agent. Na istrazi se smijenilo nekoliko timova. U predzadnjem izvještaju policije, objavljenom lani, stajalo je da je najvjerojatnije ubijen, ali ipak je prevladala priča o Garethovoj seksualnoj nastranosti, klaustrofiliji. Policija je objavila da je u njegovu kompjutoru pronađeno puno web adresa za stranice s tom temom. Posljednji policijski izvještaj tvrdi da se Williams sam zatvorio u torbu: “Vjerujemo kako je izgledniji zaključak da u trenutku smrti tamo nije bilo druge osobe”.

Pokusi istražitelja

Policija kaže da nema dovoljno dokaza da bi rekonstruirala kako je Williams umro. Stan je bio forenzički očišćen, 10-15 posto ostataka DNK nije dovoljno za identifikaciju. “Imamo praznina u slici o okolnostima smrti”, tvrde, priznajući da su neki dokazi zaista “čudni.” Primjerice, na lokotu kojim se navodno sam zaključao i koji je pronađen iznutra u torbi, nema njegova DNK, a na rubu kade u kojoj je nađena torba nema otisaka prstiju. Dva su stručnjaka pokušavala sama ući u torbu u kakvoj je nađen Williams kako bi utvrdili je li to moguće. Ključ od lokota kojim je torba zaključana, osim toga, pronađen je iznutra kraj Williamsova tijela pa im ništa nije bilo jasno. Video u kojemu se pokušavaju složiti u torbu pušten je na sudu u istražnom postupku - jedan je 300 puta pokušao bez uspjeha, ali nijedan nije bio spreman potpuno isključiti mogućnost da je Williams sam ušao u torbu. “Dokazano je da je teoretski moguće da se osoba sama zaključa u torbu istim lokotom i u položaju u kojemu je nađen Gareth. Važno je naglasiti da to smatramo nečim što još treba istražiti”, tvrde. Obitelj tvrdi da je on ubijen i da su ga ubili špijuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:07