TKO JE STABILNIJI

OBJAVLJENA LISTA 'PROPALIH DRŽAVA' Pogledajte kako stoji Hrvatska, a kako se drže ostale zemlje u našoj regiji

Prema ovogodišnjem ‘indeksu propalih država’, Hrvatska je stabilna zemlja, na 135. mjestu od 178 promatranih država.

Indeks uređuje neprofitna organizacija Fundacija za mir (The Fund for Peace), a objavljuje se godišnje u časopisu Foreign Policy.

Zemlje se ocjenjuju prema 12 kriterija: Demografski pritisci, broj izbjeglica, osvetničke grupne aktivnosti, kronični bjeg stanovništva, neravnomjeran ekonomski razvoj, siromaštvo, legitimnost države, progresivno raspadanje javnih usluga, kršenje ljudskih prava, represivni aparat, ojačavanje elita i utjecaj vanjskih faktora.

Prva na listi propalih država je Somalija, gdje još uvijek ne postoji efektivna vlada, a zaraćene bande ratnih vođa svakodnevno se sukobljavaju. Iza Somalije, zemlje u stanju ‘uzbune’ su i Demokratska republika Kongo, Sudan i Južni Sudan.

Od naših bližih susjeda, Bosna i Hercegovina nalazi se na 83. mjestu, među ‘državama u opasnosti’, a nedaleko iza nje nalazi se i Srbija, na 92. mjestu.

Makedonija i Crna Gora nalaze se među stabilnim državama, na 112. i 134. mjestu.

Na samom dnu liste, kao najstabilnija država, nalazi se Finska (178. mjesto), a iznad nje su i Švedska, Norveška, Švicarska, Danska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska i Autralija.

Svaka od kategorija označena je vrijednošću od 1 do 10, gdje 10 predstavlja najgore moguće stanje u državi. Hrvatska je u većini kategorija ocijenjena s manje od 5, osim u kategorijama izbjeglištva (5,5), osvetničkog ponašanja grupa (5,3), siromaštvo (5,1) i vanjski utjecaji (5,0). Najbolje ocjene dobila je za javne službe (2,9), demografske pritiske (3,7) i legitimnost države (3,9).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:53