ZLOUPORABA POLOŽAJA

Načelnik osuđen na godinu dana zatvora: Novcima za socijalu plaćao hranu i piće za skupove HDZ-a

OSIJEK - Bivši HDZ-ov načelnik Općine Sikirevci Stjepan Lešić (53) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na godinu dana zatvora, jer je 76 tisuća kuna iz općinskog proračuna nenamjenski potrošio u HDZ-ove predizborne svrhe za lokalne izbore 2009. godine.

Istovjetnu kaznu dobio je i HDZ-ovac Marijan Kadić (56) iz Gundinaca, koji je Lešića podsticao na zlouporabu položaja i ovlasti.

Lešić je naime na Kadićev nagovor sačinio fiktivne popise korisnika socijalne pomoći u Sikirevcima te na temelju tih popisa dobio novac od Brodsko-posavske županije.

No, umjesto da svakom korisniku socijalne pomoći dodijeli po 950 kuna za ogrjev, Lešić je podigao novac i Kadiću u dva navrata predao ukupno 46 tisuća kuna, a sebi ostavio 30 tisuća kuna. Tim novcem plaćali su piće, hranu, glazbu, ozvučenja itd. za predizborne skupove HDZ-a.

- Učinio sam sve onako kako mi je sugerirao Kadić, a isto je učinio i sada pokojni bivši načelnik Općine Gundinci Josip Mihić - rekao je Lešić na suđenju, na kojem je priznao krivnju za ovo kazneno djelo. Rekao je i kako se na sjednici HDZ-a Brodsko-posavske županije stranačkom saborskom zastupniku Šimi Đurđeviću požalio zbog svega te najavio kako će tražiti od Kadića da te novce vrati Općini.

- Đurđević mi je na to rekao da se pazim, jer Kadić je opasan i da će udariti. Sve ovo rekao sam na sjednici županijskog HDZ-a, ali ne znam tko je sve to konkretno poticao i izrežirao trošenje novca - rekao je Lešić u svom iskazu na suđenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:21