PRAVOSUDNI SKANDAL

VARA NA PLAĆI, A ODBOR JE ŽELI ZA PUČKU BRANITELJICU Dvije godine protuzakonito primala plaću od 28.000 kuna!

Ravnateljica Pravosudne akademije protuzakonito je primala plaću od 28.000 kuna, što je i dokazano

Ivana Goranić, ravnateljica Pravosudne akademije, jedna od dviju kandidatkinja koje su prošlog tjedna ušle u najuži izbor za novu pučku pravobraniteljicu, protuzakonito je dvije i pol godine primala plaću od oko 28.000 kuna bruto.

Da je iznos plaće ravnateljice Pravosudne akademije protuzakonit te da su protuzakoniti i dodaci i stimulacije na plaću koje je dijelila nekima od zaposlenika te ustanove, stoji u inspekcijskom nalazu Ministarstva pravosuđa koji je obavljen od 11. do 17. rujna prošle godine, čiju presliku posjedujemo.

Bez obzira na to, saborski odbor za Ustav na sjednici održanoj prošlog tjedna tajnim glasovanjem Ivanu Goranić ocijenio je kao najbolju od 12 kandidata koji su se javili na ponovljeni natječaj za pučkog pravobranitelja. Njoj su članovi toga odbora dali 8, a drugoplasiranoj kandidatkinji, predsjednici hrvatskog ureda UNICEF-a, Lori Vidović 6 glasova.

Zakonski okvir

U inspekcijskom nalazu Ministarstva pravosuđa upozorava se da najveći zakonom propisani koeficijent za obračun plaće zaposlenih u javnim službama iznosi 3,50, a plaća Ivane Goranić dvije i pol godine obračunavana je i isplaćivana po koeficijentu 5,12. Da je plaću stavila u zakonske okvire, Ivana Goranić mjesečno bi mogla dobivati najviše oko 20.000 kuna bruto.

Pravosudna vlast

Početkom 2010., kad je Pravosudna akademija postala javna ustanova, imenovano je Upravno vijeće te ustanove, neovisno tijelo zaduženo za upravljanje njegovim radom. U njemu sjedi najuži vrh pravosudne vlasti: uz ostale, i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić , njegovi zamjenici Čule i Novosel, dvojica akademskih profesora prava, nekoliko sudaca Vrhovnog suda, dvoje predstavnika zaposleničkoga vijeća akademije, a predsjednik Upravnog vijeća čelni je čovjek pravosudne vlasti Branko Hrvatin. Spomenuto Upravno vijeće uz ostalo je, u prvoj polovici 2010., bilo dužno donijeti i odluku o plaćama zaposlenika Pravosudne akademije.

Inspekcijski nadzor Ministarstva pravosuđa otkrio je, međutim, da to tijelo nikada nije ni raspravljalo ni odlučivalo o plaći ravnateljice pravosudne akademije Ivane Goranić, niti o koeficijentima ostalih zaposlenika te ustanove.

U Odluci o vrijednosti koeficijenata za zaposlene u Pravosudnoj akademiji iz ljeta 2010. Ivana Goranić napisala je kako je koeficijente odredilo Upravno vijeće na sjednici održanoj 18. lipnja 2010. godine. Analizirajući zapisnik sjednice Upravnog vijeća od 18. lipnja 2010. inspekcija je ustanovila da ni tada, niti ikada prije ili poslije, to tijelo nije raspravljalo o koeficijentima za plaće ravnateljice i zaposlenika akademije niti je o njoj glasalo. Ono što dodatno zbunjuje jest sljedeći nalaz inspekcije Ministarstva pravosuđa: odluku o plaćama, pa i onu o astronomskom koeficijentu ravnateljice akademije, potpisao je predsjednik Upravnog vijeća Pravosudne akademije, ujedno i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Je li Hrvatin protuzakonitu odluku o plaćama potpisao pri punoj svijesti znajući da potpisuje protuzakoniti dokument, ili naprosto nije čitao ono što mu je ravnateljica dala na potpis - nije vidljivo iz inspekcijskoga nalaza.

Nije odgovarala

Bilo kako bilo, s inspekcijskim nalazom Ministarstva pravosuđa koje govori o nezakonitoj plaći ravnateljice Goranić i nezakonitom načinu na kojeg je odluka o plaćama u toj ustanovi donesena, Upravno vijeće Pravosudne akademije u kojoj sjedi elita hrvatskog pravosuđa upoznato je prije gotovo četiri mjeseca, na sjednici održanoj 17. listopada 2012. godine.

Nakon nalaza inspekcije Upravno vijeće donijelo je odluku o smanjenju koeficijenata. Međutim, ravnateljica Goranić nije snosila nikakvu odgovornost. Inspekcijski nalaz nije je odvratio ni od kandidature za pučku pravobraniteljicu.

‘Iz tehničkih razloga nismo glasovali’

Predsjednika saborskoga Odbora za ustav i politički sustav, SDP-ovca Peđu Grbina, pitali smo zbog čega Sabor prošlog petka nije glasao o izboru pučke pravobraniteljice.

- Iz tehničkih razloga. Laburisti su tražili pojedinačno izjašnjavanje zastupnika o njihovu prijedlogu izmjena Ustava pa se glasanje oduljilo. Zato smo izjašnjavanje o pučkom pravobranitelju odgodili za idući tjedan - rekao je Grbin.

Na naše pitanje je li čuo za nalaz inspekcije Ministarstva pravosuđa koji otkriva nezakonitosti u dosadašnjem radu jedne od dviju kandidatkinja koje su ušle najuži izbor za pučku pravobraniteljicu, Grbin je dogovorio: - Ne, to nismo znali. Glasovali smo na temelju dokumentacije koju su nam kandidati na natječaju priložili i intervjua obavljenih s kandidatima.

Misli li, nakon svega, da je SDP trebao poništavati prvi natječaj o ombudsmanu i raspisivati novi, tj. jesu li na ponovljenom natječaju dobili kvalitetnije kandidate nego na poništenom, Grbin je odgovorio: - Tajnim izjašnjavanjem članova saborskoga odbora za Ustav dvije su kandidatkinje dobile velik broj glasova, jedna osam, a druga šest. Tako velik broj glasova pokazuje da se isplatilo ponoviti natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:20