ZLOGLASNI ZATVOR

Umirovljeni general bivše JNA: 'Goli otok bio je uspješna stvar'

BEOGRAD - Umirovljeni general nekadašnje Jugoslavenske narodne armije i bivši šef tajne policije Jovo Kapičić ocijenio je u srijedu u intervjuu da je zloglasni komunistički zatvor na Golom otoku bio "uspješna stvar".

"Mislim da je to bila uspješna stvar i tako je to i primljeno. To je jedina činjenica", rekao je Kapičić agenciji Anadolija, niječući optužbe i tvrdnje da su na Golom otoku počinjeni masovni zločini.

"Goli otok je prikazivan kao srednjovjekovno mučilište, da su tamo bili strojevi i aparati za mučenje. Znate tko je njih liječio? Oni koji su liječili Politbiro Jugoslavije i Tita. Imali su više hrane i uvjeta nego bolesnici u tadašnjim bolnicama. Nismo htjeli da ih uništimo, samo da ih sklonimo jer su velikim dijelom postali peta kolona koja je čekala Ruse", objasnio je Kapičić.

Srbija bivšim zatvorenicima na Golom otoku nudi odštetu: I Hrvatska je ponudila devet dolara po danu!

Za ovog pomoćnika nekad svemoćnog šefa jugoslavenskih tajnih službi Aleksandra Rankovića agencija Anadolija navodi kako ga se "smatra tvorcem logora Goli otok gdje su završavali politički neprijatelji bivšeg režima".

Kapičić je, kako prenose beogradski elektronički mediji, agenciji Anadolija priznao kako je predložio da Goli otok bude mjesto na kojemu će biti organiziran zatvor, ali da je to učinio na "zahtjev države i vlasti".

Istodobno, Kapičić je istaknuo kako ga ne iznenađuju nastojanja za rehabilitacijom četničkog vođe Draže Mihailovića.

"Četnici žele Dražu Mihailovića, kao što bih ja želio Tita. Naravno, da ga mogu vratiti. To je jasno. U tome sudjeluju i mladi u Srbiji, jer mladi nasljeđuju stare", ocijenio je Kapičić u intervjuu agenciji Anadolija.

Kapičić je u prosincu 2011. pretučen u središtu Beograda, a pretpostavljalo se da iza napada stoje srpski nacionalisti kojima smetaju njegova stajališta, među ostalim, i o Draži Mihailoviću.

Kapičić danas podupire nastojanja vlasti da "unište ono što ubija naciju, pojedince i državu, a to su lopovluk, pljačka, nered i bezakonje".

Također, smatra kako "unatoč svemu, Kosovo i Srbija moraju biti dobri susjedi kada već ne mogu živjeti u jednoj državi".

"Kosovo je jedinica za sebe. Ali je bio i dio srpske države od davnih vremena. Prema tome, to nije lako rješavati. Znate, kad vam neko otme jednu malu stvar, a kamoli pokrajinu i veliku i bogatu... Opet i ta pokrajina ima pravo da se odvoji ako ne želi živjeti s nekim. Jer nisu to ljudi iste krvi, nisu iste vjere i tradicije", ocijenio je Jovo Kapičić današnje pozicije Beograda i Prištine, izrazivši nadu da će "ova vlast naći jednu sredinu oko Kosova koja će pomoći da se stvari riješe na dobroj osnovi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:29