ODLAZAK VIZIONARA

PREMINUO IZUMITELJ RAČUNALNOG MIŠA Doug Engelbart umro u 89. godini života u Kaliforniji!

 Wikipedia
Svoj trenutak slave doživio je relativno rano u karijeri, jednog zimskog popodneva 1968. godine

SAN FRANCISCO - Izumitelj računalnog miša, Doug Engelbart, umro je u utorak navečer u 89. godini u Kaliforniji od zatajenja bubrega, izjavila je njegova najstarija kći Gerda.

Svoj trenutak slave doživio je relativno rano u karijeri, jednog zimskog popodneva 1968. godine kada je održao jednosatnu prezentaciju u San Franciscu na kojoj je predstavio brojne vizionarske ideje, a desetljećima kasnije to se predavanje smatra "majkom svih prezentacija".

Govoreći pred tisuću vodećih stručnjaka, Engelbart, računalni znanstvenik s Istraživačkog instituta Stanforda (SRI), tada je predstavio kockasti uređaj s dva rotirajuća diska nazvan "indikator položaja x-y za ekran". Bio je to prvi računalni miš.

Osim toga, Engelbart je tada održao prvu videokonferenciju te predstavio teoriju o povezivanju stranica s informacijama na temelju koje će kasnije nastati arhitektura weba.

SRI je kasnije patentirao tehnologiju miša i prodao ju Appleu za 40.000 dolara, koji je svog prvog računalnog miša pustio u prodaju s računalom Lisa 1983. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:34