MAKNULI TITOVU BISTU

BANAC: Bilo je krajnje vrijeme da se bista makne; JAKOVINA: Kolindi bi dobro došla Titova biografija

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispunila je obećanje i maknula Titovu bistu s Pantovčaka
 Cropix

Bista i slike Josipa Broza Tita od jučer više nisu u Predsjedničkom uredu na Pantovčaku. Na taj je način predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ispunila obećanje iz predizborne kampanje kada je obećala da će u slučaju pobjede maknuti Titovu bistu.

Eksponati u podrumu

Uz Titovu sliku i bistu, u Muzej Hrvatskog zagorja i rodnu kuću Josipa Broza u Kumrovcu prenijet će se još stotinjak darova: posuđa, ukrasnih i egzotičnih predmeta, lampi, noževa za tokarski stroj, zapisnik s Bombaškog procesa na kojemu je Tito osuđen na višegodišnji zatvor te dvadesetak albuma s fotografijama nekadašnjeg šefa države i Partije.

Ali, preseljenje biste Josipa Broza Tita nije samo uklanjanje jedne skulpture iz Vile Zagorje, koja je u socijalizmu sagrađena za njega kad boravi u Zagrebu, nego je to u prvom redu političko pitanje. Za HDZ i desne stranke Tito je simbol Jugoslavije i komunizma, zato se pokušavaju promijeniti natpisi trgova i ulica s njegovim imenom, a bista se, eto, seli u Muzej Hrvatskog zagorja.

HDZ se na ovaj način stubokom odmiče od stajališta Franje Tuđmana koji je redovito isticao Tita kao vođu antifašističkog pokreta i zabranio pokušaje da se Broza eliminira iz javnog života.

POVJESNIČAR TVRTKO JAKOVINA ‘Dobro bi joj došla neka Titova biografija’

Bojim se da će bista stajati u skladištu, jer Muzeji Hrvatskog zagorja nemaju adekvatan prostor. Predsjednici će sad biti lakše preseliti u Visoku, neće nositi teret biste. Nadam se samo da si je ostavila bar poneku knjigu s Titovom biografijom, ne bi bilo naodmet da povremeno zaviri u nju.

Niksa Duper / CROPIX / CROPIX
Dubrovnik, 070514. Povodom obiljezavanja 100. godisnjice Prvog svjetskog rata i postavljanja izlozbe Nemirno zatisje pred buru Manfreda Thumbergera i Stefana Kutzenbergera predavanje je odrzao dr. sc. Tvrtko Jakovina. Predavanje je odrzano u sredisnjoj zgradi Sveucilisnog kampusa u organizaciji Hrvatsko-austrijsko drustva Dubrovnik i Austrijskog kulturnog foruma iz Zagreba. Na fotografiji: dr. sc. Tvrtko JakovinaFoto: Niksa Duper / CROPIX

POVJESNIČAR I PUBLICIST IVO BANAC ‘Čestitam, bilo je krajnje vrijeme da se to učini’

Predsjednici Kolindi Grabar Kitarović mogu samo čestitati na ovom potezu. Bilo je stvarno krajnje vrijeme da se bista Josipa Broza Tita makne iz predsjedničkog ureda na Pantovčaku, zar ne?

Marko Todorov / CROPIX
Zagreb, 121114.Dvoriste Ministarstva branitelja.Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i Hrvatski helsinski odbor za ljudska prava odrzali su konferenciju za medije.Na fotografiji: Ivo Banac.Foto: Marko Todorov / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:57