ESEJ O LJUBAVI

LAURIE ANDERSON O ŽIVOTU S LOUOM REEDOM 'Zajedno smo lovili leptire i vozili se u kajaku. Umro mi je u naručju'

Upoznali su se 1992. u Münchenu. Čudila se što Lou nema naglasak, jer je mislila da su Velvet Underground - Britanci, piše Laurie Anderson u pismu Rolling Stoneu

“Loua sam upoznala 1992. u Münchenu. Oboje smo nastupali na Kristallnacht festivalu Johna Zorna.

John je htio da se svi upoznamo i sviramo zajedno, i tako me Lou pitao da pročitam nešto s njegovim bendom. Odmah mi se svidio, iako sam bila iznenađena što nema britanski naglasak - iz nekog razloga mislila sam da su Velvet Underground Britanci i imala sam samo nejasnu predodžbu što oni zapravo rade. Znam, znam, dolazila sam iz različitog svijeta...”

Ovim je riječima Laurie Anderson opisala svoje upoznavanje s Louom Reedom , a esej u kojem piše o njihovoj ljubavi dugoj 21 godinu objavio je magazin Rolling Stone.

Vjenčanje u Coloradu

Prvi dejt imali su na kongresu Udruženja inženjera zvuka, “mjestu gdje se skupljaju geekovi koje zanima nova oprema”, no nakon razgledavanja kablova i pojačala ipak su završili u kinu, a potom i na večeri. Od tog trenutka više se nisu razdvajali, a Laurie ističe kako su bili i najbolji prijatelji i srodne duše. Živjeli su u West Villageu, lovili leptire, meditirali, vozili se u kajaku, odlazili na koncerte i predstave. U ljeto 2008. su se i vjenčali.

“Bila sam u Kaliforniji i razgovarala s Louom na mobitel. ‘Ima toliko stvari koje sam htjela napraviti u životu, a nisam’, rekla sam mu. ‘Koje stvari?’ upitao me. ‘Nikad nisam naučila njemački, studirala fiziku, udala se...’ ‘Zašto se ne bismo vjenčali?’, upitao je tada Lou. ‘Naći ćemo se na pola puta, doći ću u Colorado.’

Učinili smo to sutradan, u gradu Boulderu u Coloradu, u stražnjem dvorištu naših prijatelja, u odjeći u kojoj smo bili svaki dan, a ja sam nakon ceremonije morala na nastup”, prepričava Anderson.

Veliki povratak s albumom o krahu američkog imperija

Esej završava osvrtom na zadnje godine Reedova života. Nije dobro podnosio terapiju interferonom kojom se liječio od hepatitisa C, a koja je imala mnoštvo ružnih nuspojava.

Svaki dan tai chi

Potom je obolio od raka jetre, a morao se boriti i s uznapredovalim dijabetesom. Transplantacija jetre pokazala se neuspješnom, no ipak je i dalje svaki dan po dva sata prakticirao tai chi, bavio se fotografijom, snimao radio-emisije s Halom Willnerom...

“Za njegovu smrt pripremali smo se tijekom meditacija. Umro mi je u naručju, širom otvorenih očiju dok su mu ruke izvodile formu 21 tai chija. Sigurna sam da će mi doći u snovima i da će izgledati kao da je živ”, napisala je Laurie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:31