SLOM DVIJE NAJVEĆE HRVATSKE STRANKE UOČI LOKALNIH IZBORA

NE DIRATI - Za Bandića je gotovo cijeli HDZ, ali i petina SDP-ovaca

Točno pet mjeseci uoči lokalnih izbora i SDP i HDZ našli su se u problemima koji bi u Zagrebu ozbiljno mogli naštetiti njihovom rejtingu.

HDZ pod vodstvom Tomislava Karamarka i povjerenika za Zagreb Milijana Brkića još nema svog kandidata za gradonačelnika kao ni jasan program za nadolazeće izbore.

U SDP-u se, pak, ovih dana vode oštre unutarstranačke bitke: vrh stranke želi smijeniti Davora Bernardića jer, prema anketama, nema šanse poraziti Bandića. On se s druge strane bori zadržati status kandidata pa makar to značilo i otvoreni rat sa šefom Zoranom Milanovićem.

HDZ ne želi suradnju

Sve ovo, pokazuju to i zadnje ankete, najviše ide u prilog Milanu Bandiću, sadašnjem gradonačelniku koji će u svibnju 2013. peti put izaći na izbore, ovaj put sa svojom nezavisnom listom. Problemi dviju najvećih stranaka pomažu mu usprkos tome što se i sam katkad javno hvali da je Državnom odvjetništvu prijavljen tristotinjak puta i unatoč tome što ga mnogi drže odgovornim da je svojim gospodarenjem Grad i Zagrebački holding odveo u gotovo neizdrživu financijsku situaciju. Bandić je ponovno odlučio iskoristiti slabost svojih protivnika: dok se SDP i HDZ bore sami sa sobom, Bandić časti građane nižim cijenama parkiranja, nižim cijenama vrtića i zakupa poslovnih prostora.

- HDZ će uskoro predstaviti svojeg kandidata - najavio je jučer šef HDZ-a Karamarko. Odbacuje mogućnost suradnje s Milanom Bandićem, iako ga prema nekim anketama 85 posto HDZ-ovaca simpatizira.

U SDP-u imaju posve drugih problema. Oni kandidata imaju i previše. Prema posljednjim informacijama, predsjedništvo SDP-a ne isključuje ni mogućnost da raspusti zagrebačku organizaciju kako bi u utrku za gradonačelnika Zagreba poslao boljeg kandidata od Davora Bernardića. Doznajemo to u samom vrhu stranke.

Sastanak s Ostojićem

Naime, sve su veće šanse da SDP u borbu protiv Milana Bandića pošalje Rajka Ostojića, sadašnjeg ministra zdravlja i jednog od najpopularnijih članova Vlade.

Budući da Bernardić uživa veliku podršku u gradskoj organizaciji, a sam javno ističe da ne odustaje od kandidature, predsjedništvo sada razmatra soluciju raspuštanje ogranka i odabir novog kandidata. Još početkom prošlog tjedna na sastanku na kojemu su sudjelovali Milanović, Bernardić i Ostojić pokušala se dogovoriti mirna primopredaja kandidature Ostojiću, koji otad ne komunicira s medijima.

Bernardić u svojim javnim istupima svoje stranačke kolege naziva pripadnicima političkog podzemlja i ponavlja kako uživa podršku i Zorana Milanovića i Rajka Ostojića. Istodobno, većina SDP-ovaca ne zna što se događa, ali kažu da strankom kruži trač: “Zoran je za, Rajko je za, ali mali se ne da”. Potvrdilo nam je to više SDP-ovaca.

Porazno i nelogično

- Bernardić nije samo uspio izgubiti prednost pred Milanom Bandićem, već je uspio natjerati dio članova da se okrenu sadašnjem gradonačelniku - rekao nam je jedan istaknuti SDP-ovac.

Naime, prema anketi koju je za portal Politikaplus radila agencija Ipsos Puls, čak 22 posto SDP-ovaca u drugom krugu svoj glas misli dati Bandiću.

- U anketi pozitivan dojam o Bandiću ima čak 58 posto SDP-ovaca. To je zaista porazno i posve je nelogično da se Bernardić nije uspio nametnuti niti među članovima vlastite stranke - kaže naš sugovornik. U anketi, dodaju drugi naši sugovornici, jednako su zabrinjavajući i demografski pozatelji.

- Nema podršku u svojoj generaciji, od 30 do 40 godina, jer im je “fake”, a starijoj je populaciji premlad - kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:33