POZIV NA HUMANOST

TRI DOBITNICE NOBELOVE NAGRADE ZA MIR U SL. BRODU Oduševljene hrvatskim tretmanom izbjeglica: 'Ne zatvarajte granice!'

 Danijel Soldo/CROPIX

Jody Williams, Tawakkol Karman i Shirin Ebadi, tri dobitnice Nobelove nagrade za mir pozvale su u utorak iz izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu sve zemlje na izbjegličkoj ruti na humanost i empatiju prema ljudima koji bježe iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog Istoka. Također, u svom su se istupu osvrnule i na teroristički napad u Parizu.

- Ne smijemo dopustiti da se ono što se dogodilo u Parizu iskoristi za poticanje straha, ksenofobije i netrpeljivosti prema muslimanima - kazala je je Amerikanka Williams, koja je ujedno i dopredsjednica Inicijative žena nobelovki, koju je osnovalo šest žena dobitnica Nobelove nagrade za mir. Ona je sa svojim kolegicama, Karman iz Jemena i Ebadi iz Irana ovoga tjedna u posjetu Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, odnosno izbjegličkim kampovima u ovim državama s misijom da procijene utjecaj izbjegličke krize na žene.

- Ako ne odgovorimo na ovu humanitarnu krizu, bit ćemo odgovorni za produbljivanje patnje nedužnih ljudi i produbljivanje podjela koje potpiruju rat u Siriji i drugdje - istaknula je Williams.

Nobelovke su pozvale sve zemlje na izbjegličkoj ruti da ne zatvaraju granice, jer to „ugrožava živote desetina tisuća izbjeglica - posebno žena i djece - i to će dodatno umanjiti izglede za okončanje rata u Siriji“. Nakon obilaska kampa nobelovke su, kako doznajemo, iskazale iznimno zadovoljstvo uvjetima u kojima izbjeglice borave, komentirajući da takav kamp može biti primjer drugima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:10