PRAVILA NA +30

Evo kako preživjeti vruće ljetne dane u restoranu i uživati u hrani bez obzira na temperature

Ljetne vrućine ne moraju biti prepreka posjetu restoranu, uz nekoliko pametnih izbora, čak i najtopliji dan može se pretvoriti u ugodno i osvježavajuće gastronomsko iskustvo

Visoke temperature i sparina često nas natjeraju da izbjegavamo obroke izvan kuće ili na otvorenom, uvjereni da će nam i najmanji zalogaj otežati dan. No ljetni odlazak u omiljeni restoran može biti odličan izbor i na vruće dane - dovoljno je samo prilagoditi ritam, odabir jela i način na koji pristupamo obroku. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako izvući maksimum iz ljetnih gastronomskih užitaka, bez obzira na to gdje se nalazili.

Hladne slastice na bazi vode

Kada temperature pređu 30 °C, teško je zamisliti išta primamljivije od nečeg ledenog, slatkog i laganog. Umjesto sladoleda na bazi mlijeka, koji može biti težak za probavu, idealan izbor su ledene slastice na bazi vode poput sorbeta.

image
Saschanti/Getty Images/istockphoto

Ovi deserti ne samo da rashlađuju, već i ne opterećuju organizam, što ih čini savršenim ljetnim poslasticama. Brzi šećerni „hit“, bez težine i upravo ono što tijelo traži po vrućinama.

PROIZVODE DOMAĆI SLADOLED I PRODAJU GA IZ KAMIONČIĆA: ‘U ITALIJI JE OVO NORMALNA STVAR, TU IPAK IDE MALO TEŽE‘

Ne zaobilazite terase

Iako pomisao na objedovanje na otvorenom tijekom ljetnih dana može djelovati obeshrabrujuće, mnogi restorani danas ulažu u ugodna i dobro opremljena vanjska mjesta za sjedenje.

image
Krblokhin/Getty Images/istockphoto

Terase su često natkrivene, smještene pod prirodnim zaklonom stabala ili opremljene ventilatorima i raspršivačima vode koji stvaraju osjećaj svježine i udobnosti. Osim što omogućuju veće društvene skupine i opuštenu atmosferu, vanjski prostori sve su češći izbor i za večernja opuštanja uz lagano vino ili koktel.

OVO SU NOVE ZAGREBAČKE TERASE S NAJLJEPŠIM POGLEDOM PA, AKO STE ZAPELI U GRADU, SVRATITE NA KOKTEL (ILI NA BAZEN)

OVIH 5 ZAGREBAČKIH RESTORANA IMAJU TERASU ZA RUČAK NA OTVORENOM, A NISU PRESKUPI I HRANA JE BAŠ DOBRA

Vrijeme je ključno

Jedan od najvažnijih trikova za uživanje u ljetnim obrocima je dobro tempiranje. Najintenzivnije sunce obično je između 12 i 17 sati, pa ako planirate jesti vani, najbolje je to učiniti ranije ujutro ili kasnije navečer. Doručak na terasi u hladu ili večera uz lagani povjetarac mogu biti pravo otkriće.

image
Naked King/Getty Images/istockphoto

Ako ste ipak odlučili jesti tijekom dana, birajte mjesta u sjeni, daleko od staklenih površina i direktnog sunčevog svjetla. I ne bojte se zamoliti osoblje da vas premjesti ako osjetite da je stol koji vam je dodijeljen previše izložen.

AKO VAM SE JEDE NAJBOLJA RIBA U ZAGREBU NA APSURDNOJ LOKACIJI, SVAKAKO SE UPUTITE U OVAJ RESTORAN

Sezonski tanjur

Teška jela i guste umake ostavite za hladnije mjesece. Ljeti birajte laganiju, svježiju hranu koja prati ritam prirode.

image
Petrenkod/Getty Images/istockphoto

Hladne juhe poput gazpacha, salate s lokalnim povrćem, sirovi plodovi mora, hladne tjestenine i jela od žitarica idealni su za obroke tijekom toplih dana. Birajte restorane koji koriste sezonske namirnice: rajčice, krastavci, lubenice, breskve i marelice mogu se pripremiti na bezbroj ukusnih i kreativnih načina, bilo u salatama, desertima ili kao prilog glavnim jelima.

ZAGREBAČKI RESTORAN S NAJLJEPŠIM POGLEDOM NA GRAD, PREDSTAVIO JE NOVI LJETNI MENI

MALI RESTORAN NA TREŠNJEVCI IMA POTENCIJALA POSTATI JEDNIM OD ZANIMLJIVIJIH NA ZAGREBAČKOJ SCENI

Uživajte u ritmu ljeta

Na kraju, najvažnije je slušati tijelo. Ljeti jedemo drukčije - sporije, manje i svjesnije. Nema potrebe žuriti ni pretjerivati. Bilo da ste kod kuće, na putovanju ili sjedite na terasi omiljenog restorana, ljetni obrok neka bude prilika za predah, razgovor i uživanje u jednostavnim, sezonskim okusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2025 10:11