
Visoke temperature i sparina često nas natjeraju da izbjegavamo obroke izvan kuće ili na otvorenom, uvjereni da će nam i najmanji zalogaj otežati dan. No ljetni odlazak u omiljeni restoran može biti odličan izbor i na vruće dane - dovoljno je samo prilagoditi ritam, odabir jela i način na koji pristupamo obroku. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako izvući maksimum iz ljetnih gastronomskih užitaka, bez obzira na to gdje se nalazili.
Hladne slastice na bazi vode
Kada temperature pređu 30 °C, teško je zamisliti išta primamljivije od nečeg ledenog, slatkog i laganog. Umjesto sladoleda na bazi mlijeka, koji može biti težak za probavu, idealan izbor su ledene slastice na bazi vode poput sorbeta.
Ovi deserti ne samo da rashlađuju, već i ne opterećuju organizam, što ih čini savršenim ljetnim poslasticama. Brzi šećerni „hit“, bez težine i upravo ono što tijelo traži po vrućinama.
Ne zaobilazite terase
Iako pomisao na objedovanje na otvorenom tijekom ljetnih dana može djelovati obeshrabrujuće, mnogi restorani danas ulažu u ugodna i dobro opremljena vanjska mjesta za sjedenje.
Terase su često natkrivene, smještene pod prirodnim zaklonom stabala ili opremljene ventilatorima i raspršivačima vode koji stvaraju osjećaj svježine i udobnosti. Osim što omogućuju veće društvene skupine i opuštenu atmosferu, vanjski prostori sve su češći izbor i za večernja opuštanja uz lagano vino ili koktel.
Vrijeme je ključno
Jedan od najvažnijih trikova za uživanje u ljetnim obrocima je dobro tempiranje. Najintenzivnije sunce obično je između 12 i 17 sati, pa ako planirate jesti vani, najbolje je to učiniti ranije ujutro ili kasnije navečer. Doručak na terasi u hladu ili večera uz lagani povjetarac mogu biti pravo otkriće.
Ako ste ipak odlučili jesti tijekom dana, birajte mjesta u sjeni, daleko od staklenih površina i direktnog sunčevog svjetla. I ne bojte se zamoliti osoblje da vas premjesti ako osjetite da je stol koji vam je dodijeljen previše izložen.
AKO VAM SE JEDE NAJBOLJA RIBA U ZAGREBU NA APSURDNOJ LOKACIJI, SVAKAKO SE UPUTITE U OVAJ RESTORAN
Sezonski tanjur
Teška jela i guste umake ostavite za hladnije mjesece. Ljeti birajte laganiju, svježiju hranu koja prati ritam prirode.
Hladne juhe poput gazpacha, salate s lokalnim povrćem, sirovi plodovi mora, hladne tjestenine i jela od žitarica idealni su za obroke tijekom toplih dana. Birajte restorane koji koriste sezonske namirnice: rajčice, krastavci, lubenice, breskve i marelice mogu se pripremiti na bezbroj ukusnih i kreativnih načina, bilo u salatama, desertima ili kao prilog glavnim jelima.
ZAGREBAČKI RESTORAN S NAJLJEPŠIM POGLEDOM NA GRAD, PREDSTAVIO JE NOVI LJETNI MENI
MALI RESTORAN NA TREŠNJEVCI IMA POTENCIJALA POSTATI JEDNIM OD ZANIMLJIVIJIH NA ZAGREBAČKOJ SCENI
Uživajte u ritmu ljeta
Na kraju, najvažnije je slušati tijelo. Ljeti jedemo drukčije - sporije, manje i svjesnije. Nema potrebe žuriti ni pretjerivati. Bilo da ste kod kuće, na putovanju ili sjedite na terasi omiljenog restorana, ljetni obrok neka bude prilika za predah, razgovor i uživanje u jednostavnim, sezonskim okusima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....