FOOD FOR SOUL

IL TORTELLANTE: Projekt Massima Botture koji potiče mlade s posebnim potrebama!

 Il Tortellante Facebook page
Chef Massimo Bottura i njegova supruga Lara Gilmore otvaraju brojne prostore i pučke kuhinje u kojima potrebiti mogu uživati u gurmanskim jelima pripremljenima uz minimalan otpad u dostojanstvenom ambijentu, pod zastavom njihove neprofitne organizacije ''Food for soul'' (Hrana za dušu).

Jedan od takvih prostora je i Il Tortellante koji je s radom započeo 2016. godine u Modeni kako bi pomogao osobama s autizmom i posebnim potrebama. U Il Tortellanteu se mladi ljudi povezuju s ženama iz Modene poznatima pod nazivom ''rezdore'' (majke, bake, tete) koje su godinama kuhale za svoju obitelj, a one ih podučavaju kako napraviti tjesteninu tortelini. Djeca tjesteninu koju su sami napravili nose svojim kućama i svojim obiteljima.

Il Tortellante Facebook page

Bottura komentira kako je Il Tortellante djeci dao otvorenu budućnost, nešto što prije nisu imali. Njihove su obitelji dobile nadu. Projekt također pomaže utoliko što zapošljama starije modenske žene te pomaže u održavanju tradicije ručne izrade tjestenine. Ono što je započelo sa 10 dječaka u dobi od 14 do 20 godina, sada je naraslo, a Bottura je dobio novi prostor u Modeni u kojem će otvoriti laboratorij za nove projekte te trgovinu za prodaju ručno izrađene tjestenine.

Il Tortellante Facebook page

U nastavku pogledajte video Lare Gilmore koja je projekt komentirala na Yedi konferenciji prošle godine u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:24