Zadar Wine Festival

Na nikad većem dalmatinskom festivalu vina nudile se superfrozen kamenice, odlično pivo i sir

Mogao je ispasti fijasko, rekao je organizator Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik o odluci da se događaj ove godine održi u centralnoj dvorani na Višnjiku. Umjesto fijaska, najveći dalmatinski festival vina okupio je rekordan broj izlagača

Proteklog vikenda održan je šesti Zadar Wine festival, koji je 23. i 24. veljače posjetilo više od 2 tisuće ljudi. Zadrasku vinsku scenu predstavljalo je oko 100 hrvatskih vinarija i tridesetak vinarija iz drugih zemalja putem distributera, od kojih su neki čak iz Italije, Francuske i Čilea. Osim dosad najvećeg i impresivnog broja izlagača vina, festival su podigli na višu razinu i gastronomski specijaliteti iz Dalmacije i Istre, craft pive i zanimljive radionice. Na food corneru posjetitelji su imali priliku uživati u spajanju vinskih etiketa s raznovrsnim sirevima, suhomesnatim proizvodima i ribljim specijalitetima, a mi smo izdvojili one novitete koji su nam se posebno svidjeli Zadar Wine Festival.

image
/Zwf

Zanimljivo iznenađenje na samom početku bile su superfrozen kamenice koje su poslužene uz pjenušac. Tvrtka Marikomerc predstavila je svoj jedinstveni proizvod koji je rezultat inovativne tehnologije smrzavanja kamenice. Vice Katačić, rukovoditelj proizvodnje i tehnički direktor u Marikomercu, objasnio nam je da su kamenice smrznute tekućim dušikom na temperaturi od -80 °C.

"Ideja je bila da smrznemo malostonsku kamenicu kada je školjka u najboljoj kondiciji, odnosno kada je najveći postotak mesa u školjkašu, a samim tim i najukusnija te ponudimo ovaj proizvod u najboljoj kvaliteti tijekom cijele godine."

Na taj su način olakšali i uzgajivačima jer je, kako kaže, za vrijeme turističke sezone ispunjenost školjke mesom puno manja.

"U suradnji sa Sveučilištem u Zadru i proizvođačem kamenica u Malom Stonu ispitujemo kvalitetu same školjke, mikrobiologiju i kemijski sastav, tako će se naše ideje dokazati i na znanstvenom nivou", dodao je.

GDJE U ZAGREBU POJESTI KAMENICE?

image

Marikomerc superfrozen kamenice

/Zwf

Na festivalu su morske specijalitete predstavili i tvrtka Marfish s Ugljana, čije je proizvode spremao istaknuti kuhar Saša Began, a nas je posebno oduševilo jelo od poširanog fileta odležanog brancina na kremi od blitve, koji se savršeno sljubljuje sa suhim bijelim vinima.

"Cilj nam je da se proizvod predstavi sam od sebe, a mi smo ovdje jedna dodatna ruka koja će ga pripremiti za konzumente", rekao je Saša i dodao kako se uvijek rado odazivaju na ovakve evente.

CIJELU PRIČU O MARFISHU PROČITAJTE OVDJE

Probali smo i Paški sir intenzivnog mirisa koji je dobro pasao uz moćnije crne sorte vina. Martina Pernar Škunca, voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača Paškog sira, na festivalu je ponosno predstavila široku paletu sireva iz njihove sirane, kao i općenito paški sir, čije je vrijeme proizvodnje sada u punom jeku. U širokom spektru njihovih sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka, stopostotni sir od mlijeka paške ovce odnosi sve komplimente.

"Zadar Wine Festival pratim iz godine u godinu, divim se organizatoru Ivanu Stibliku i njegovoj strasti i entuzijazmu za ovaj događaj i sve što on donosi", dodala je gospođa Martina.

image

Martina Pernar Škunca, Paški sir

/Zwf

Osim hrane i vina, posjetitelji su mogli degustirati i craft piva.

"Uvijek se cerim dok netko prvi put isprobava ovo pivo", našalio se Nenad Maričić dok nam je predstavljao pivo s ružmarinom - iznenađujuće slatki ale čija svježa i lagana aroma najavljuje dolazak toplijih dana.

Ovaj agresivan začin iz Zadarske županije zahtijeva posebno znanje i vještine kako bi se postigla njegova harmonija u boci, no iz Adriatic pivovare su se odvažno upustili u tu ideju. Ubirući iz vlastitog vrta listiće ružmarina, donijeli su na stol pravo malo čudo.

"U bocu moramo zapakirati aromu i okus, to je sveti gral crafta. Nastojimo biti drugačiji od već drugačijeg", dodao je.

Osim njihovog alea, predstavili su i Red IPU, te Adriatic sun Ipu koju će ljubitelji craft pivi moći probati ovo ljeto.

JEDNO OD BOLJIH PIVA KOJE SMO PROBALI

image
/Zwf
image

Zadarska Adriatic pivovara

/Zwf

Veliku pažnju privukla je i Riedelova radionica s vinskim čašama gdje su posjetitelji mogli isprobati isto vino u različitim oblicima čaša i doživjeti kako je u jednoj njihovo omiljeno vino savršeno, a u drugoj gotovo nepitko. Na taj način tvrtka Riedel intenzivno radi na promociji čaša i potiče ugostitelje i konzumente da obrate pozornost na to iz čega piju svoje najdraže kapljice.

"Nekad su se čaše birale i izlagale po ljepoti, a ne funkcionalnosti. Čaše za vodu birajte po ljepoti, jer je za nju svejedno iz čega pijete", poručio je zastupnik Riedel čaša Tin Mohor i objasnio kako je za vino čaša oruđe koje doprinosi okusu i zadržava njegovu kvalitetu.

image

Božidar Longin i Ivan Stiblik

/Zwf

Organizator Ivan Stiblik posebno je ponosan što se festival ove godine smjestio u najvećoj dvorani na Višnjiku. Podijelio je s nama kako mu je to oduvijek bio san i želja, ali i kako je do toga projekt trebao srasti.

"Dvoranu sam rezervirao kad sam imao nula dogovorenih izlagača, mogao je ispasti fijasko, ali evo pokazalo se kao uspješan potez", rekao je. Cijela priča festivala započela je kao nekakav hobi, gdje je htio skupiti vinare kako bi se podružili, a danas je to ozbiljan projekt.

"Jako sam zadovoljan posjećenošću, došli su ugostitelji iz restorana s Michelinovim zvjezdicama od Zagreba pa sve do Makarske. Osobno me veseli činjenica da su svi oni spremni doći u Zadar i kušati vina koja teško dopiru na tržište Kvarnera i Zagreba", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:43