#PIZZATIME

Ovo je najdetaljniji vodič kako napraviti savršenu pizzu na svom roštilju, rezultat je genijalan

 Neja Markicevic/Cropix
Imate jedan sat slobodnog vremena? Iskoristite ga kako biste napravili doista izvrsnu pizzu na roštilju

pišu: Zoran Šimunić Šime i Vana Babić

U posljednjih nekoliko godina dogodila se prava mala revolucija na području roštilja. Jedno je sigurno, roštilj je odavno postao puno više od pukog okretanja ćevapa i pljeskavica na žaru (iako za pripremiti dobre ćevape i pljeskavice trebaš biti majstor). Stalnim isprobavanjem i eksperimentiranjem otvorio se velik prostor mogućnosti što sve možete pripremiti u roštilju. Savršeno hrskava pizza ili možda školjke na buzaru? Dimljeni šaran? Sve je to moguće napraviti na roštilju.

image
Marko Miscevic/Cropix


Hrana se na ovom tipu roštilja priprema na zdraviji način jer manje gori, nema puno kisika i meso se ne suši. Dostupno je mali milijun caka, ali jednom kad ovladate osnovama počinje onaj zabavni dio - igra temepraturama, dimom, žarom i namirnicama. Jedna od najboljih vijesti koje su nam pristigle je ta da Kamado ima blagdansku akciju pa po znatno povoljnijim cijenama možete konačno nabaviti svoj Kamado i započeti ambicioznije igre roštiljanja čak i ako imate najmanji balkon na svijetu.

image
Marko Miscevic/Cropix


Mi smo isprobali dvije vrste pizza koje su nam pripremili majstori iz Kamado Madnessa. Za početak ipak savjetujemo da se držite uputa kao pijan plota, a nakon usvojenog igrate se temperaturama i sastojcima.

image
Marko Miscevic/Cropix

Izrada

A sad se bacimo na izradu pizze Napoletane. Tijesto za originalnu pizzu Napoletanu smije imati samo 4 sastojka:

- brašno i to Tip 00 ili 0.
- kvasac (količina ovisno o uputama proizvođača, obično ide 7g kvasca na 500g brašna)
- voda - otprilike 1 dcl na 200g (5 dcl na kg).
- sol - 2% na količinu brašna. Kušajte tijesto i prema vlastitom ukusu dodajte

image
Marko Miscevic/Cropix


Tijesto po mogućnosti pripremite dan ranije. Dobro ga zamjesite i "istucite" kako biste potaknuli gluten. Ostavite ga na toplom da se diže. Kada se digne, premjesite ga, pa ga ostavite ponovo da se diže. Zatim ga stavite u frižider preko noći (možete naravno preskočiti ovaj korak ako pizzu radite isti dan). Tijesto izvadite barem nekoliko sati prije pečenja iz frižidera. Ono mora biti na sobnoj temperaturi prije nego sa njim oblikujete pizze.

Da bi lakše prebacili pizze u Kamado, možete svaku pizzu pripremiti na običnom papiru za pečenje.
Savjetujemo korištenje pizza lopate za ubacivanje pizze u kamado i vađenje vruće pizze.


Priprema Kamada za najbolju pizzu:

  • Koristite bio kocke za potalu ugljena. Stavite dosta drvenog ugljena i jednu bio kocku u sredinu hrpe i zapalite. Svojevremeno smo s dečkima iz Kamada napravili detaljnu analizu ugljena na domaćem tržištu.
  • Pričekajte da bio kocka izgori, a zatim ugljen malo promiješajte žaračem, kako bi se ravnomjerno grijao.
image
Zagreb, 071220.
Jela napravljena u Kamado rostilju.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix


Dobri savjeti
  • Koristite isključivo drveni ugljen. Briketi neće dati potrebnu temperaturu.
  • Koristite kvalitetniji ugljen i veće komade ugljena.
  • Ako imate manje kvalitetan ugljen sa prašinom, nemojte samo sasuti vreću u kamado, jer će sitniji komadi i prašina zagušiti kamado i onemogućiti postizanje veće temperature.
  • Izaberite veće komade.
  • Ventile na kamado-u (i gornji i doljni otvor) ostavite maksimalno otvorene.
  • Nakon što bio kocka izgori, promiješajte ugljen, zatvorite kamado i pričekajte da se "starta" veći dio ugljena (2-3 minute). Nakon toga pripremite kamado za pečenje prema uputama ispod.


Što još trebate imati na umu?

  • Postavite nosač za deflektor ("razdjelnik" topline) i deflektor u kamado. Za veće kamado (Midi, Maxi) možete koristiti i "divide and conquer" sustav.
  • Postavite kamen za pizzu što višlje u kamadou. Bitno je da kamen za pizzu nije direktno iznad žara jer će se previše zagrijati i pizza neće biti ravnomjerno pečena.
  • Zato je bitno uvijek koristiti deflektor topline (odnosno razdjelnik uz Divide&Conquer sustav) koji ste dobili u Kamado Madness setu.
  • Veći kamado setovi imaju posebna deflektor ili "divide and conquer" a manji (Kamado Madness Mini i Junior) imaju dodatni pizza kamen koji služi kao deflektor.
image
Zagreb, 071220.
Jela napravljena u Kamado rostilju.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix


POSLJEDNJE I NE NAJMANJE VAŽNO: Pizza Kamen postavite na deflektor na način da ima otprilike centimetar slobodnog prostora između deflektora i Pizza Kamena.

*Na manjim roštiljima taj razmak posižete korištenjem podizača koji ste dobili uz roštilj, a na većim (21" ili veći) tako da na deflektor iz Divide&Conquer sustava stavite metalne matice kao na slikama, te na njih Pizza Kamen.
Bitno je da vrući zrak bude ispod Pizza Kamena jer će se u protivnom previše zagrijati, a pizza odozdola zagoriti.

Zatvorite kamado, otvorite maksimalno gornji i donji otvor i pustite da se kamado, zajedno sa pizza kamenom, grije.

Od trenutka kada ste ugljen razgorili i postavili setup za pizzu, biti će potrebno otprilike 30-40 min da kamado bude na potrebnoj temperaturi od 350 °C.

Prolazna vremena (ili koliko treba mom roštilju da se zagrije?)
  • za 7-8 min kamado na 200 °C
  • za 10-13 min kamado na 250 °C
  • za 20 min kamado na 300 °C
  • za 25-30 min kamado na 325 °C
  • za 30-40 min kamado na 350 °C


Brzina postignute temperature ovisi o vrsti i količini ugljena, te o veličini roštilja. Veći roštilji se duže griju.

P.S (u prijevodu poseban savjet): Za bolje zagrijavanje, možete nakon što Kamado postigne 250 °C malo razgrnuti ugljen, te dodate koliko stane u kamado novog ugljena. Tako će temperatura u Kamado roštilju moći preći 350 °C, s obzirom da će svježe dodatni ugljen sada imati dovoljan toplinski kapacitet da zagrije o neko vrijeme održava tu visoku temperaturu.

Kamado se inicijalno vrlo brzo grije, ali da se cijeli kamado i kamen za pizzu ugrije na 350 °C, potrebno je malo pričekati. Garantiramo, čekanje će se isplatiti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 10:54