ŽAR TEST

Istražili smo domaće tržište premium ugljena i za sve grill fanatike odabrali onaj najbolji!

Ostaci ugljena nakon paljenja
 Davor Pongračić/Cropix

Ložio, znojio se i precizno mjerio: Slaven Nović

Za dobro roštiljanje važan je materijal za potpalu. Ozbiljni roštilj-majstori uvijek će se prikloniti pravom drvenom ugljenu ili kombinaciji drva i ugljena (drvo će dodati “svježiju” aromatiku roštilju). Brikete je zbog lošijih aromatskih svojstava (često neugodne arome) bolje izbjegavati. Ugljen nastaje procesom spore pirolize drva, što znači da se ono pali u kontroliranim uvjetima bez prisutnosti kisika kako bi iz njega izašli svi “nepotrebni” elementi te isparila sva voda.

image
Somar Adria ugljen, Weber premium ugljen, Premium Grill Quality, Black Ranch ugljen, Pit Master Quebrancho Blanco ugljen, Pit Master Marabu ugljen, Križevci produkt ugljen, Šuma ogrijev ugljen.
Davor Pongračić/Cropix

Takav ugljen visoke je kalorijske vrijednosti i u stanju je držati vrlo visoku razinu temperature, a najkvalitetniji se dobiva od tvrdog drva poput bukve, graba ili hrasta. U ponudi ugljena na tržištu naći ćemo svašta - od “jeftinih akcijskih” ponuda do specijalnih više cijene. Pri odabiru tražite što veće komade, jer će oni dulje zadržavati toplinu, a izbjegavajte vreće s mnogo prašine i sitnijih komada. Jednako tako, provjerite vlažnost vreće jer ugljen ne podnosi vlagu tj. u roštilju će neravnomjerno sagorijevati - nažalost, to ćete utvrditi tek nakon što kupite vreću.

image
Flir termovizijski fotoaparat
Davor Pongračić/Cropix

0bišli smo dućane i odabrali razne vrste ugljena od srednje više do premium klase i odlučili ih testirati u kontroliranim uvjetima na dva identična roštilja Kamado Madness s poklopcem i ugrađenim termostatom, koji nam je omogućio referentno mjerenje u kontroliranim uvjetima izgaranja; ugljen smo vagali prije i poslije izgaranja, a temperaturu smo mjerili u intervalima. Za svaku vrstu ugljena testiranje je trajalo ukupno 120 minuta (60 minuta gorenja, 60 minuta hlađenja), nakon čega je izvršeno vaganje.

Mjerili smo temperaturu koristeći termalnu kameru, koju smo udaljili od roštilja kako bismo dobili informaciju o jačini i rasprostranjenosti topline, interni termometar na poklopcu roštilja Kamado te certificirani laserski termometar, kojim smo utvrđivali stvaran termički učinak.

via GIPHY

Tijekom testiranja uočeno je da će standardni ugljen zadovoljiti većinu potreba, a premium klasa sigurno je dobar odabir za prave steakove, deblje komade mesa i duga roštiljanja. Bitna razlika između premium i standard klase leži u dužini i postojanosti temperature - kod klasičnih se brzo postiže, ali bitno kraće traje, dok su skuplji ugljeni jako štedljivi. Njihova je potrošnja oko 50 posto (oko 70 posto kod običnih), a temperatura traje više sati i pravi su odabir za profesionalce i grill fanatike.

via GIPHY

UGLJEN JE PODIJELJEN U SKUPINE U ODNOSU NA KALORIČNOST

UGLJEN DOBIVEN OD DRVA HRASTA, BUKVE I GRABA

ŠUMA OGRJEV, HRVATSKA - Ugljen aganijeg mirisa i dima, vrlo dugog trajanja, daje visoku temperaturu u kratkom vremenu, pogodan za klasične roštiljade.

image
Šuma ogrijev ugljen
Davor Pongračić/Cropix

SOMMAR ADRIA, BiH - Ugljen bez specifičnog mirisa, brzo gori i postiže visoku temperaturu, ali i brzo izgara, za manje zahtjevne roštiljade.

image
Somar Adria ugljen
Davor Pongračić/Cropix

PREMIUM GRILL QUALITY, SRBIJA - Lagani miris dima, komadi dužine do 7 cm, brzo izgara, postiže standardne temperature, jako se brzo troši, za ribu i tanje komade mesa.

image
Premium Grill Quality ugljen
Davor Pongračić/Cropix

KRIŽEVCI PRODUKT, HRVATSKA - Ne dimi ni kod paljenja ni kod izgaranja, lako zapaljiv, dugački komadi drva, do 10 cm, termički stabilan, vrlo dobar odabir za dulje roštiljade.

image
Križevci produkt ugljen
Davor Pongračić/Cropix

WEBER, NJEMAČKA - Jače dimi, postiže temperaturu iznad 400˚C . Jako dobar za dimljenje, ali će zadovoljiti i uobičajene roštiljade. Visoka potrošnja ugljena.

image
Weber premium ugljen
Davor Pongračić/Cropix

Sve informacije o ugljenima downloadaj na svoj mobitel!

image
Ugljen dobiven od drveća hrasta, bukve i graba.
Vesna Veselić/hanza Media

UGLJEN DOBIVEN OD EGZOTIČNOG DRVA (kilogram ovog ugljena je volumenom upola manji nego kilogram ugljena iz gornje skupine)

PIT MASTER QUEBRACHO, PARAGVAJ - Gušće strukture i težine, a miris lagan. Postiže temperaturu od oko 340˚C i dugo drži vatru. Za steakove i veća roštiljanja.

image
Pit Master Quebrancho Blanco ugljen
Davor Pongračić/Cropix
NAJBOLJI NA TESTU

PIT MASTER MARABU, KUBA - Bez mirisa i s malo dima. Teže se zapali, ali daje postojanu temperaturu od 450˚C . Idealan za pizze i deblje komade.

image
Pit Master Marabu ugljen
Davor Pongračić/Cropix

BLACK RANCH, ARGENTINA - Teže se zapali, ugodna kiselkastog dima, postojana temp. iznad 300˚C. Za lagana mesa, steakove i ribu. Drugi najbolji.

image
Black Ranch ugljen
Davor Pongračić/Cropix

Sve informacije o ugljenima downloadaj na svoj mobitel!

image
Ugljen dobiven od egzotičnog drveća.
Vesna Veselić/hanza Media

ISPROBANI RECEPTI DOBRE HRANE: Rasplamsajte vatru i ispecite najukusniji roštilj kod kuće!

Najiscrpniji editorijal o roštiljanju kod kuće!

image
Roštiljanje kod kuće
Berislava Picek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 09:49