VELIKI VODIČ DOBRE HRANE

NAJISCRPNIJI EDITORIJAL O ROŠTILJANJU KOD KUĆE: Izolacija nije opravdanje da ne rasplamsate vatru!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Došlo je vrijeme roštiljanja, a nikako da se zapale prve vatre - iz razumljivih razloga socijalnog distanciranja. Ne izdržavši više u “samoizolaciji”, odlučili smo se prilagoditi i isprobati kako roštiljati doma - već kako tko ima prilike: na balkonu, terasi ili u vrtu. Već u pripremi roštiljade iskrsla je dvojba: s kojim roštiljem roštiljati? Najlakše je imati vrt pa zapaliti klasičan roštilj, a što s nama koji smo u stanu s balkonom?

Hajde, netko ima terasu, pa će možda koristiti plinski roštilj ili pak neki s poklopcem koji ne dimi. Prikupili smo nekoliko tipičnih predstavnika raznih vrsta roštilja: od tradicionalnog klasičnog na ugljen i drva, preko električnog, zatim gril-tave kao zadnjeg bastiona obrane tradicije roštilja jer se može koristiti u kuhinji, potom malog putnog “portabl” roštilja koji sklopljen možeš nositi u stražnjem džepu.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Plinski je zamijenila gusena ploča kao glavni dio za pečenje kod plinskih roštilja, a naposljetku se tu našlo i keramičko čudo s poklopcem koje se hvali da je mala pokretna kuhinja, pekara, roštilj i što sve ne.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Roštiljanje kao fenomen duboko je ukorijenjeno u našoj tradiciji, pa se s dolaskom ljepšeg vremena teško može zanemariti, a imajući današnju situaciju u vidu, možemo roštiljati kod kuće - na malo drugačiji način.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

U nedostatku pogodnog prostora za roštiljanje (stan bez balkona) možemo koristiti gril-tavu. Uobičajeno se radi od gusa, deblja je i rebraste površine. Postoje i inačice koje su napravljene od legura pa su lakše i spretnije za korištenje.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Odlikuje ih dobar toplinski kapacitet, što znači da dobro drže toplinu i mogu postići temperature slične kao klasični roštilji.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Praksa pokazuje da treba biti dobro zagrijana i da se treba grijati na slabijem izvoru topline dulje vrijeme. Kada je dovoljno ugrijana, stavit ćemo namirnice, s time da treba voditi računa da će temperatura tave pasti pa treba odmah pojačati vatru kako bismo gubitak topline brzo nadoknadili - da postignemo pečenje, a ne kuhanje.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Rešetke odnosno rebra služe da bi namirnica bila odvojena od soka koji namirnice puštaju kako bi se postigao efekt pečenja. Tavu ne treba pretrpavati jer će se sporije dogrijavati, a mudro je prvo isprobati termiku tave tako što ćemo staviti jedan komad mesa i vidjeti kako se ponaša.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Dostojan pandan gril-tavi je toster - posebice nove generacije sa senzorima i automatskim programima/regulatorima toplina. Ako vaša tava radi na indukciju i imate prijenosno indukcijsko kuhalo, možete se smjestiti na balkon i grilati kao pravi majstor. Električni roštilji su druga opcija, brzo se griju, ali i hlade, a njihova iskoristivost ovisi o jačini grijača.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Prilikom odabira pogledajte jačinu grijača, a možda je i važnije provjeriti koliko ih ima i kako su raspoređeni - ako su samo u centru, rubovi roštilja će biti slabije zagrijani, što znači da nećete moći koristiti cijelu površinu podloge.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Od uobičajenih komada mesa možete ispeći sve standardne pozicije od ćevapa, pljeskavica, tanjih kotleta, a posebno su dobre za pileće ili pureće filee, ali za pečenje pilećih bataka će vam trebati dulje vrijeme. Nije loša ideja batke i zabatke otkostiti pa ih onda staviti peći jer će biti brže gotovi. Dobri su za pečenje ribe (porcijaša ili fileta) - mi smo ispekli pastrvu za samo desetak minuta. Za steakove će gril-tava biti bolji odabir.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Plinski roštilji zahtijevaju nešto veći prostor, poput većeg balkona ili terase. Ima ih u raznim izvedbama, najčešće imaju ploču od lijevanog željeza, odnosno gusa, koja je dobar toplinski izolator i brzo se grije, a brzina će ovisiti o količini plamenika roštilja. Na njoj se može ispeći gotovo sve bez problema. Od mana treba istaknuti da se lakše skuplja masnoća (kod ravnih ploča), pa zna više dimiti (posebice ako ploča nema proreze ili rebra), a i zahtijeva više prostora.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Skuplje inačice imaju više regulatora, termostat i poklopac pa mogu poslužiti i za zahtjevnije poslove, ali treba dobro proučiti upute jer ti “moderniji” roštilji često su prilagođeni za američki BBQ (priprema se polako i na nižoj temperaturi) i potpuno je drugačiji način kuhanja-roštiljanja. Klasičan roštilj, gradele ili gril izum je star valjda koliko i mi obitavamo na ovim prostorima.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Bazno imamo ložište, optimalno na dnu ima šamotne ploče ili cigle kako bi se zadržavala toplina na dnu te rešetku kojih ima više vrsta. One s debljim rešetkama (okrugle ili četvrtaste) u prvom su redu zamišljene za pečenje mesa i većih komada povrća, zatim postoje one sa zaobljenim širim rešetkama koje odvode masnoću, ali lošije provode toplinu, te tanke “ispigane” rešetke odnosno gradele, san svakog Dalmatinca, jer te su za peći ribu, meso, a može i ostalo što dođe pod ruku. Postoje i razne prijenosne varijante, s kutijom za žar ili bez nje, u raznim veličinama, poput našeg putnog s početka priče.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Nažalost, kod prijenosnih roštilja nedostatak šamotnog ložišta može nas spriječiti da pripremimo pravu peku ili ispečemo kruh. Za potpalu se koristi svašta, od lakiranih ormarića pa do biranog drva. Drvo daje roštilju poseban okus, već prema želji - miris drvenog laka, smokve ili masline, a ovisno o vrsti drvo gori dulje ili kraće. Zbog smole i aromatičnosti, bor, smreku i cedar poželjno je izbjegavati. Jabuka je dobra za svinjetinu i piletinu, loza i smokva za janjetinu, govedinu, divljač, a bukva, hrast i grab su višenamjenski i dobri za sve.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Uz drvo, trajanje žara će produžiti ugljen, pa koristite onaj drveni jer je velikog toplinskog kapaciteta i stvara manje čađe. Peti roštilj koji smo isprobali je keramičko jaje, Kamado Madness, posebna vrsta roštilja s poklopcem i raznim mogućnostima. Dolazi u raznim veličinama, a mi smo koristili mali Kamado (30 cm promjer roštiljske površine) koji je prikladan za terasu i vrt, pa možda čak i za balkon.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Radi se o kombiniranom roštilju s poklopcem i regulatorom topline, konstruiranom tako da može raditi kao klasičan roštilj na direktnoj vatri s rešetkom, pa onda kao indirektni roštilj gdje toplinu upija posebna kamena ploča, zatim kao smoker odnosno dimilica za dimljenje mesa i ribe.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Budući da se može zagrijati do gotovo 400 stupnjeva, služi i kao krušna i pizza peć. Zagrije se u samo petnaestak minuta, a za potpalu treba samo malo ugljena koji malo dimi, pa se čini pogodnim i za gradske roštiljade. U njemu smo uz piletinu “al mattone” ispekli peciva za burgere, pizzu i odličan štrudl u lisnatom tijestu.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Kod roštiljanja, neovisno o vrsti koja vam je na raspolaganju, bitno je da pripazite na stvarne mogućnosti samog roštilja - kako po pitanju temperature, tako i po pitanju količina koje možete u isto vrijeme ispeći. O spomenutom ovisi hoćete li nešto peći dulje ili kraće vrijeme.

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Roštilje smo isprobali u “stvarnim uvjetima uporabe” na balkonu, terasi, kuhinji i vrtu. Zaključak je da bi se svaki od spomenutih roštilja mogao koristiti u skučenim uvjetima (uz iznimku klasičnog), pa nema razloga da ne krenete roštiljati doma.

Tandoori pileća prsa

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pogača od slanutka

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pileća krilca buffalo style

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Piletina pod ciglom

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Burger s gradela

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Rotkvice s roštilja

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Salata s ječmom, slanutkom i povrćem s roštilja

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Pročitajte još i:

DOBRI TEMELJI VRUĆEG ROŠTILJA: Kako zapaliti savršenu vatru, koliko dugo i na kojoj temperaturi peći sve vrste mesa?

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

OSNOVNA SMJESA ZA ĆEVAPE I PLJESKAVICE: Jednom kad isprobate ovaj recept više se nikada nećete vratiti na staro!

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:53