VELIKI VODIČ DOBRE HRANE

NAJISCRPNIJI EDITORIJAL O ROŠTILJANJU KOD KUĆE: Piletina pod ciglom

    AUTOR:
    • Zoran Šimunić Šime

  • OBJAVLJENO:
  • 22.05.2020. u 13:48

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Došlo je vrijeme roštiljanja, a nikako da se zapale prve vatre - iz razumljivih razloga socijalnog distanciranja. Ne izdržavši više u “samoizolaciji”, odlučili smo se prilagoditi i isprobati kako roštiljati doma - već kako tko ima prilike: na balkonu, terasi ili u vrtu. Već u pripremi roštiljade iskrsla je dvojba: s kojim roštiljem roštiljati? Najlakše je imati vrt pa zapaliti klasičan roštilj, a što s nama koji smo u stanu s balkonom?

1 pile
2 cigle (teže)
50 g maslaca
ostali začini po želji - majčina dušica, ružmarin, peperoncino mljeveni…
sol i papar

Zagreb, 240420
Vrste rostilja i priprema jela prema receptima Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA
 

Pile rasijecite po gornjoj strani tako da izvadite hrbat (nožem slijedite rubove zabatka i batka), pazeći da ostatak pileta ostane cijeli. Okrenite ga i stisnite - treba izgledati kao leptir s otvorenim krilima (butterfly). Pomiješajte maslac s isjeckanim začinima, soli i paprom te dobro utrljajte na pile, dio možete staviti i pod kožu. Roštilj treba biti dobro razgoren s dovoljno žara (može ga biti i sa strane, za rezervu). Stavite rastvoreno pile s prsima prema dolje (znači onaj dio s kožom) i pritisnite ciglama. Pecite oko 30 minuta pazeći da nema plamena. Pile okrenite, opet stavite cigle i pecite još dvadesetak minuta. Pile je gotovo kada ga je lako odvojiti, odnosno nema krvi uz kost.

Napomene: može se peći i na gril ploči, ali treba biti osigurana dobra toplina, električni roštilji i gril tave najčešće nemaju dovoljan toplinski kapacitet. Kod roštilja s poklopcem temperatura neka bude oko 200 stupnjeva.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija