NJIHOVI SKROMNI RECEPTI

SEDAM FOTOGRAFA, ŠEST RECEPATA: One koji danima fotografiraju druge, zamolili smo da otvore konzervu, učine nešto s njom i to zabilježe!

Ideja je krajnje jednostavna: ovi ljudi, Cropixovi fotografi, danima bilježe druge ljude - stare i mlade, pod maskama, u rodilištima nakon potresa, na krhkim krovovima koji traže hitnu obnovu... I onda dođu doma i gladni su, nadaju se da su zdravi, zatim otvore konzervu i učine nešto s njom. Ovo su njihovi skromni recepti...

MARIO KUČERA

Krećem se po centru Zagreba, između točke A i točke B, fotografiram. Zvoni mi telefon. Javljam se. Urednik Dobre hrane govori da bi napravio jednu temu s nekolicinom fotografa. Ljudi su, naime, nabavili hrpe konzervirane hrane pa bi svaki od nas izabranih fotografirao jednu konzervu i napravio jedno jelo, s autoportretom i receptom. Dok razgovaramo, gledam uvis prateći klimavo stanje štukatura, dimnjaka i zabatnih zidova na putu od jednog razrušenog stana do drugoga.

Još relativno šokiran od jutra prije, kada sam iskočio iz sna i uskočio u stanje bespomoćnosti, našavši se u imaginarnom, negdje između “Rata svjetova” Stevena Spielberga i Meyerova “Dana poslije”, i s osjećajem prisutnosti evoluiranog virusa grandioznih razmjera koji trese i vlada sada već postapokaliptičnim svijetom, vodim nadrealni razgovor o vrstama konzervi, pravu da izaberem svoju konzervu, Andyju Warholu i o tome da ćemo iz ove krize izaći znatno deblji i – znatno luđi.

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Da život nikada ne staje ni na tren te da su naši životi zbroj beskonačnih trenutaka satkanih između prošlosti i budućnosti s neograničenim mogućnostima, a i o tome da je značenje konzerve usko povezano s krizom i kataklizmom, i da treba nekako popuniti novine sad kad je sve propalo. Izabirem, nekako više simbolički, konzervu paradajza. Znam da mojoj majci neće biti jasno, jer ona svako ljeto nakuha stotinjak porcija šalše koja se podijeli po prioritetima, ali, eto, kriza je.

RECEPT: Šalša sa špagetima

Mario Kučera / HANZA MEDIA

NEJA MARKIČEVIĆ

Iako sam prije 11 godina otišla iz roditeljskog gnijezda, teglica nečeg finog, mirisnog, šarenog, maminog “na žlicu” osigurana mi je svaki tjedan. Budući da zadnjih tjedana hranu ja dostavljam njima, morala sam uzeti stvar u svoje ruke. Zaključila sam da je vrijeme da počnem koristiti nešto od zaliha kojima smo se, vjerujem, svi opskrbili. Među mnogobrojnim konzervama tune i pelata, našla se tu i poneka konzerva kukuruza, slanutka i graha.

Neja Markičević / HANZA MEDIA

Budući da sam u hladnjaku imala i paket kiselog zelja, odluka je pala na grah. Iako sam ozbiljno razmišljala o tome da u grah sa zeljem ubacim i par kranjskih koje me gledaju svaki put kad otvorim vrata hladnjaka, zaključila sam da će one ipak poslužiti kao neki drugi ručak. I dok se pokojna baka Pepica vjerojatno okreće u grobu jer sam cijelu stvar napravila na maslinovu ulju i bez zaprške, ja sam više nego zadovoljna konačnim rezultatom.

RECEPT: Grah i zelje

Neja Markičević / HANZA MEDIA

RONALD GORŠIĆ

Jednostavan recept za rizi-bizi od kojeg je jednostavnije samo naručiti obrok iz obližnjeg cateringa.

Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Svježa, lisnata, zeljasta, gomoljasta, korjenasta… sočna, slatka, gorka, kisela… crvena, zelena, ljubičasta, narančasta, žuta biljna hrana jedina je hrana koju jedem. Konzerviranu hranu inače baš i ne. Osim u iznimnim situacijama. Ovaj put uz rizi-bizi servirao sam tempeh.

RECEPT: Rizi bizi i tempeh

Ronald Goršić / HANZA MEDIA

ROBERT TOMIĆ

Svidjela mi se ideja, ali sam znao da su kolege već odabrali uobičajene konzerve. Uostalom, i na mojoj su polici konzerve graha i pelata.

Robert Tomić / HANZA MEDIA

Ali kad sam iza njih spazio konzervu kokosova mlijeka, pretpostavio sam da s time ipak nitko neće ništa kuhati. Pa sam, evo, skuhao ja. Bio mi je prvi put i bilo je odlično, tako da sam smazao dva tanjura ove guste juhe.

RECEPT: Juha od kokos-buče

Robert Tomić / HANZA MEDIA

MARKO MIŠČEVIĆ

Gotovo svake godine ukrcam dasku za surfanje u avion i zaputim se na obale Portugala na surfanje.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Nakon jutra na plaži nema ništa bolje od srdela na roštilju i čaše vina za ručak. Iako nema do mirisa pečene svježe srdele, sada nemam drugog izbora nego otvoriti pokoju zalutalu limenku.

RECEPT: Mafaldine sa sardinama

Marko Miščević / HANZA MEDIA

BERISLAVA PICEK

Jako volimo jela na žlicu i ovo je jedno od naših omiljenih tijekom cijele godine. Konzervu slanutka koristim i inače, jer suhi slanutak zahtijeva dosta vremena - namakanje najmanje 10 sati i kuhanje samog slanutka još barem jedan sat, pa tek onda počinje priprema variva.

Berislava Picek / HANZA MEDIA

Volimo njegov okus, a i vjerujemo u njegova nutritivna svojstva.

RECEPT: Varivo od slanutka

Berislava Picek / HANZA MEDIA

BORIS KOVAČEV

Ponekad se zaželim tune iz konzerve. Jednom u mjesec dana otprilike. Nema pravila, kupim prvu koju dohvatim na polici u trgovini.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Prije je to redovito bila od Postire, ali ta je nestala. Ne znam, navodno se sad zove drugačije. Ovaj put je, eto, neka Rio Mare koja bi prema opisu na ambalaži trebala biti ljuta. Ili bar ljutkasta. Nije uopće.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Plus, ima standardni okus “tuna piljevine”. No dobro, tunu iz konzerve jedem bez ičega. Šljop na tanjur, vilica u ruku i to je sve. Možda nije uobičajeno, napomenuli su mi to u par navrata. Takav sam kakav sam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 20:20