ŠUMSKA LUTANJA

Stigli smrčci! Donosimo dva jednostavna recepta za kućno kuhanje ili svratite do restorana Tač

 Mario Kučera/
Smrčak je senzacionalna namirnica koja ima dubok i intenzivan okus i sigurno spada među top tri gljive po kvaliteti

Smrčak je divna gljiva vrlo posebnog i bogatog okusa, a iskusni gljivari slažu se kako upravo smrčci moraju biti među top tri najukusnije gljive. Malo tko bere ovu gljivu jer je nije odveć lako pronaći, sramežljivo se skriva u živicama, na proplancima i rubovima šuma, a zbog svoje šupljikave teksture ima malu težinu pa malo restorana i otkupljuje smrčke.

image
Mario Kucera/

Budući da smo morali dugo čekati na pravo proljeće, smrčaka nije bilo, pogotovo u Lici jer smrčak ne voli odveć hladna jutra, ali kad niknu maslačci i visibabe možete okušati sreću i zaputiti se u šumu. Cijena je uvijek paprena, upravo zbog svoje lagane težine da biste skupili dobar kilogram morate ih nabrati više od stotinu. Prošle godine je otkupna cijena smrčaka iznosila 20 eura. Iz kuloara smo saznali da su u Zagrebu dostizali cijenu i do 500 kuna za kilogram.

Također, smrčke možete zamrznuti ali i sušiti. Kombinacije u jelima su mnogobrojne. Najbolje je najjednostavnije varijante su smrčci s jajima ili neka dobra proljetna pašta sa smrčcima i šparogama, ali se dobro slažu i sa samoniklim biljem, pestom od medvjeđeg luka ili špekom.

Zagrebački restoran Tač, svake godine među prvima u gradu služi divna jela sa sezonskim namirnicama kao što su šparoge, artičoke, rajčice ili smrčci. Na društvenim mrežama pohvalili su se svojim ulovom smrčaka pa ako ste ljubitelj ovih gljiva, ondje možete svratiti na ručak. Za inspiraciju i kućno kuhanje donosimo dva jednostavna recepta koja smo zapisali na jednom putovanju Velebitom.

image
Marko Miščević/

Recept: Smrčci s jajima na oko

image
Mario Kucera/

Recept: Tjestenina sa smrčcima i šparogama

image
Mario Kucera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:52