Ima li kraja...

Zatvorena je obožavana Gibanica, prisjetili smo se recepta za slasne financiere njena pastry chefa

 Instagram Filip Matok
Iako mlad, Filip Matoka radi fantastične tradicionalne slastice u kojima ćemo u budućnosti moći uživati samo po narudžbi

Čini se kako je početak studenog na domaćoj gastro sceni donio podosta ne baš lijepih vijesti. Prvo nas je zatekla vijest o skorom zatvaranju omiljenog mjesta za gablace i poslovne ručkove na zagrebačkoj Vukovarskoj, potom zaključana vrata mjesta koje je u Zagrebu bilo poznato kao prvo u kojem su nam ponudili pravi leskovački roštilj, a sad nas je rastužila objava da se nizu priključio i mladi pastry chef Filip Matok iz Oroslavja čije smo domaće kolače obožavali. Vlasnik slastičanice Gibanica, o kojoj smo pisali uoči otvorenja, prvo je lokal otvoren u studenom 2021. iz Zagreba "preselio" u rodno Oroslavje u prostor Gradske kavane, a sada ju je i zatvorio. Međutim, nije najavio i povlačenje sa scene, već ima nove planove.

image

Filip Matok

Neja Markičević/Cropix

"2. studenog 2021. smo tiho otvorili vrata naše prve slastičarnice u Zagrebu. Danas, dvije godine kasnije, evo nas i dalje osvajamo vaša nepca s našim slatkim kreacijama. U ovih dvije godine, bilo je sretnih dana i onih malo manje, puno uspješnih i onih koji to ipak nisu bili, puno kvalitetnih ideja, ali i zamora materijala, puno odličnih torti i kolača, a i onih malo manje, ali vjerujte nam, Filip i cijeli tim svakodenvno su se trudili da se razveselite i obilježite vaše slavlje našim slasticama ili ih ponudite u svojem ugostiteljskom objektu", početak je objave na službenom Instagram profilu slastičarnice Gibanica u kojoj u nastavku stoji i: "Nakon dvije godine traženja i ispitivanja tržišta, odluka je pala da ipak zatvorim vrata naše Gradske kavane u Oroslavju i da se potpuno posvetim proizvodnji i dostavama. Uporno radim na web stranici, na novim katalozima i novim proizvodima i nadam se da ću vas zajedno sa svojim timom slastičara i ovaj put oduševiti. Radimo i na Božićnoj ponudi, imamo i novi logo i spremni smo da postanemo još bolji...", napisao je Filip Matok najavljujući novi poslovni smjer. Prema svemu sudeći, sad više nećemo moći otići na njegove kolače kad poželimo, već samo ako ih naručimo. A to je, vidljivo je iz komentara na objavu, rastužilo i njegove sugrađane koji su zbog Matokinih slastica obožavali odlaziti u Gradsku kavanu.

image

Slastičarnica Gibanica pastry chefa Filipa Matoka

Neja Markičević/Cropix

Priču o Filipu i Gibanici, koju je otvorio sa samo 22 godine u studenom 2021., pročitajte ovdje.

Financieri s malinama

Trebat će vam:

300 g maslaca
250 g šećera u prahu
300 g bademova brašna
80 g glatkog brašna
230 g bjelanjaka
ekstrakt vanilije, po želji

image
Instagram @andreacukrov

Priprema:

Maslac stavite u tavu ili zdjelu i pustite da poprimi boju i orašasti miris. Ohladite ga do sobne temperature. U zdjelu stavite sve suhe sastojke, dodajte maslac i na kraju bjelanjak (nije ga potrebno miksati). Sve zajedno pomiješajte i stavite u kalupe za muffine. Dodajte voće po želji, u ovom slučaju maline, a dodati možete i pastu od orašastih plodova po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko 12 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:49