Najbolje u regiji

Zbog ovih krafni mnogi Hrvati ciljano putuju u Sloveniju, a hvali ih i naš poznati chef

Ovih dana glavna su tema gotovo svih neobaveznih razgovora, očekivano, krafne. Jesu li bolje iz pekarnica, supermarketa ili u nekoj slastičarnici? Koja je apsolutni favorit? Koje punjenje ima najbolja krafna? Jesu li bile bolje nekad ili su danas? Jesu li donutsi krafne? Kaže li se krafne ili krofne? ... i tako redom i u krug.

I dok smo mi taj neiscrpan izvor tema i sami obradili iz više kuteva, pokušavajući vam našim iskustvom kroz kušanja približiti što od koje krafne na našem tržištu možete očekivati, objave na društvenim mrežama podsjetile su nas zašto ovih fašničkih dana mnogi odlaze u Sloveniju. Među njima je svojevremeno bio i naš poznati chef Mate Janković, koji je svoje iskustvo podijelio s brojnim pratiteljima na društvenim mrežama prošlo ljeto.

image
Facebook @Trojane, Gostišče s tradicijo

Posljednje kušanje posvetili smo krafnama iz supermarketa, u kojoj smo uživali, a koju više nikad ne bismo kupili, možete doznati ovdje.

"Kao klinac, često sam s plivačkim klubom išao na razne turnire, a jedan od turnira bio je u Trbovlju blizu Ljubljane. Uvijek bi nakon turnira vozač autobusa stao u mjestu koje se zove Trojane. U Trojanama su bile najbolje, tople, velike, spužvaste krafne s marmeladom koje sam probao u životu i sljedećih trideset i nešto godina nisam prestao misliti na njih. Te krafne su ostale pečatirane u memoriji okusa djetinjstva i prije nekoliko godina sjeo sam u auto i opet otišao u Trojane. Mjesto se u 30 godina dosta promijenilo, ali krafne s marmeladom su i dalje tople, meke i spužvaste", napisao je tada uz objavu.

image

Nedavno smo i sami posjetili Trojane te isprobali slavne, velike, meke i slasne krafne

Martina Hajdarović/Privatna arhiva

Krofi, kako ih ovdje zovu, donijeli su popularnost ovom slovenskom gradiću te su zato postali i česta postaja mnogih putnika iz Slovenije i susjednih zemalja. Gostionica Konjšek Trojana, naime, nakon ratne pauze ponovno je otvorena 1959., a samo dvije godine kasnije krenuli su peći svoje danas prepoznatljive krafne. Kako navode neki od izvora, u početku su ih pekli u manjim količinama, tek 10-ak dnevno, no s vremenom je ta brojka rasla i danas ih proizvode i do pet tisuća na dan.

Kako je napisao jedan korisnik društvene mreže Facebook koji do Istre, baš zbog njihovih krafni, putuje preko Slovenije: "... divovske su, bogatog punjenja, s tradicijom, a po cijeni onih mini".

Kako su na kušanju prošle krafne punjene isključivo marmeladom od marelice, doznajte ovdje.

I dok su ih nekad punili isključivo marmeladom od marelica, kako ih mnogi najviše vole, danas rade i krafne punjene s vanilijom, čokoladom, glazurama, pa čak i kokosom.

Ako ste među rijetkima koji još nisu posjetili Trojane i njihov nadaleko poznat specijalitet, tada vam i iz vlastitog iskustva toplo preporučujemo da pri idućem putovanju u Sloveniju svratite u ovo malo mjesto i počastite se s dva, tri primjerka.

image

Krafne po receptu Janje Benić

Marko Miščević/Cropix

Naravno, uvijek vam ostaje i najslađa opcija, da krafne napravite sami jer imamo recept za superpopularne krafne Janje Benić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:59