OVERDOSE ŠEĆEROM

Gdje je nestala dobra stara krafna s pekmezom? Probali smo sve u gradu i ove zaslužuju medalju

Obišli smo pola grada kako bismo prikupili uzorke mnogima omiljenih pokladnica i bacili se na posao degustiranja i ocjenjivanja

Iznenadili biste se, jer iznenadili smo se i mi, ali pronaći dobru, staru, sočnu krafnu s pekmezom od marelice danas je zbilja težak zadatak. Obišli smo, naime, velik broj malih slastičarnica i velikih pekarnica, od kojih barem 20 posto drži samo krafne drugih okusa, zaboravljajući na klasik uz koji smo, iako generacijski različiti, zapravo svi odrasli. Nude se krafne punjene čokoladom, miješanim pekmezima i različitim kremama, primjerice od pistacija, vanilije i šumskog voća, ali marelici često nema ni traga. Upravo zato, unatoč velikim naporima da obiđemo što više mjesta, na kraju smo prikupili 17 krafni koje su ispunjavale sve kriterije koje potencijalno možemo ugurati u naziv "dobra krafna s pekmezom od marelice" i za kojima obično posežemo u ovo doba godine. I vrijedi naglasiti - na testiranju su se našle i neke moderne, pa čak i jedna sourdough varijanta, koje su na kraju, u raspravi nekoliko amaterskih kušača, završile pri samom vrhu naše krafnaste top-liste.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Pri odabiru najbolje imali smo nekoliko kriterija. Veliku ulogu u testiranju tako su, osim obaveznog bijelog prstena, odigrali veličina, miris, tekstura i aromatičnost tijesta, omjer tijesta i punjenja te sam okus pekmeza. Dok su nas neke već mirisom na trenutak vratile za veliki stol u bakinoj kuhinji, druge su nas zbog veličine i "kruhaste" teksture podsjetile na štrucu polubijelog prije nego na dobru krafnu. Iz nekih je krafni pekmez curio i lijepio nam prste, dok smo ga u drugima pronašli tek u tragovima. Kod nekoliko kušača veliku je ulogu odigrao i nedostatak ili, pak, previše šećera, a mnogima je presudilo i nimalo aromatično i beskarakterno tijesto. U većini krafni nedostajalo nam je upravo malo korice limuna, malo vanilije ili koji dodatni čep ruma koji bi ih učinio uzbudljivima, a velik je problem bio i presladak pekmez koji, jednom kada se doda u krafnu, više ništa ne može spasiti.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Prije nego što vam otkrijemo koje su nas krafne uspjele osvojiti malo više od onih drugih, valja spomenuti i cijene. Dio kušača začudila je činjenica da se gotovo više nigdje ne može pronaći krafna po cijeni od 50-ak centi ili 3,5 kuna, po kojoj smo ih donedavno kupovali u kvartovskim pekarnicama. Najniža cijena na koju smo ove godine naišli bila je 60 centi, dok je najviša bila 2,20 eura ili, ako još uvijek preračunavate u kune, oko 17 kuna. Osim pobrojenih faktora, bitno je i vrijeme u koje se krafne kupuju. Naime, kupujete li u slastičarnicama krafne ranom zorom, postoji vjerojatnost da ćete dobiti jučerašnje. Većina slastičarnica i modernih pekarnica, sada smo naučili, prvu turu u prodaju pušta tek u kasnijim prijepodnevnim satima, a s druge strane, može se dogoditi da u dobro poznatim, starinskim pekarnicama u to vrijeme više nema nijedne krafne. Napokon, nakon slatke borbe sa 17 primjeraka krafni iz zagrebačkih pekarnica i slastičarnica, uspjeli smo izdvojiti pet favorita kojima bismo se vratili i koje ćemo rado preporučiti dalje. Potražite ih u nastavku.

TOP 5 ZAGREBAČKIH KRAFNI S MARELICOM

Broom 44
Dolac 8
1,80 eura

Ova krafna je malo manja veličinom, ali je zato bucmasta i doista dobro izgleda. Jedina na kušanju posipana sitnijim kristal šećerom, a ne onim u prahu. Šećer lijepo krcka pod zubima pa podsjeća na prave starinske krafne. Pekmez je odličan, više je tekući, više kiselkast nego sladak. Dovoljno je punjena da se pekmez može dobro rasporediti po cijelom tijestu koje je mekano. Svakako najbolja krafna na kušanju.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Bekeraj
Tuškanova 22
2,20 eura

Jedina krafna od kiselog tijesta. Intenzivnog i ugodnog mirisa po marelici. Tijesto također miriši na domaće bakine krafne. Bolje je pečena, ali nije prepečena. Malo joj je čak hrskava korica, ali nije preteška krafna nego je izrazito meka i sočna. Pekmez od marelica je odličan, dosta je sladak i puno ga ima.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Slastičarnica Jakšić
Kralja Zvonimira 30
1,33 eura

Veličinom manja krafna. Na prvu izgleda masno, tipični bijeli obrub nije vidljiv i masnoća je upila sav šećer u prahu. Fino miriši na rum i on se osjeti i u okusu. Iznenađujuće ukusna, ima stvarno dobro i mekano tijesto. Masnija je i prsti se sjaje nakon nje, ali je i slasna. Pekmez malo pada u drugi plan kraj aromatičnog tijesta. Podsjeća na bakine krafne.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Slastičarnica Zagreb
Masarykova 4
1,06 eura

Jako lijepog oblika i bucmasta krafna. Također je malo manja veličinom. Mekana je i aromatična. Tijesto je bogato i osjeti se aroma limuna. Nije se svima svidjela tekstura krafne: pojedinim članovima je malo gumena i podsjeća na slatki kruh. Pekmez je kiselkast i ukusan pa sama krafna nije previše slatka.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Magnolia
Trakošćanska 17
1,50 eura

Klasična krafna, čak ima starinski štih. Jače pečena. Jako je bogata pekmezom i intenzivnog okusa. Pekmeza ima čak i previše, ispuni usta tako da tijesto ne dolazi sasvim do izražaja. Jednom dijelu kušača je zbog količine pekmeza bila rubno preslatka. Dobra klasika.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

KRAFNE IZ ZAGREBAČKIH SLASTIČARNICA

Orijent
Maksimirska 34
1,50 eura

Lijepo izgleda, dobro im se digla krafna. Domaći pekmez, ali se čini kao da nije čista marelica. Da ne znamo da je marelica, ne bismo nikada rekli da je to taj okus. Mekano je tijesto, u isto vrijeme je masnija, ali i lagana je. Nije uopće loša krafna.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Vincek
Zvonimirova 7
1,35 eura

Najtamnija krafna na kušanju, definitivno prepečena. Nema baš pekmeza pa je dosta suha. Neobičan okus ostavlja u ustima, osjeti se da ima ruma. Zapravo dosadna.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Cukeraj
Petrinjska 61
1,40 eura

Na prvi pogled je neuredna i suha. Nema lijepi bijeli prsten od pečenja. Pekmez nije baš dobar, tvrd je, a tijesto je suho. Nema neki poseban okus. Dosta dosadna. Malo joj nedostaje da bude buhtla.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Meet Mia
Vlaška 43
1,50 eura

Jako uredna i izgleda prelijepo. Poslužili biste je gostima. Dobro pečena, malo manja veličinom. Ima mekano tijesto, ali je masnija. Dosta se osjeti ulje. Pekmeza ima puno, dobro je raspoređen, kiselkast je i malo prereže kroz masnoću.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Amelie
Vlaška 6
1,90 eura

Ne izgleda loše na prvu, ali dosta se mrvi i suha je. Tijesto nema neki posebni okus, doima se kao da je krafna stara, kao da je od jučer. Pekmez od marelice je presladak.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Slastičarnica Šeničnjak
Trakošćanska 15
1,80 eura

Jako je svijetlo pečena krafna i dosta pošećerena. Masnija je i miriši na ulje. Mekano je tijesto, puno je ukusnija krafna nego što izgleda.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

KRAFNE IZ ZAGREBAČKIH PEKARA

Dubravica
Maksimirska 3
0,80 eura

Veća i jače pečena krafna. Lijepo se vidi prsten od pečenja, ne izgleda premasno. Dosta se limun osjeća u tijestu, ali je sama krafna tvrda i suha. Teško je rasporediti pekmez po cijeloj krafni, nema ga dovoljno.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Pan-Pek
Ozaljska 5
0,65 eura

Prepuna šećera u prahu, ima ga čak i previše. Kad su ovako posipane šećerom treba jako paziti da ga slučajno ne udahneš. Nije masna, ali je tijesto suho. Baš je treba puno žvakati. Pekmez je presladak.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Pekara Aurora
Nova cesta 39
0,80 eura

Doima se kao da je od jučer, potrebno ju je puno žvakati. Gumenasta je i žilava. Pekmez je jako sladak pa je i sama krafna preslatka.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Pekara Klas
Ozaljska 87
0,80 eura

Golema krafna, tamno je pečena, podsjeća na štrucu kruha. Miriši na marelice, ali je okusom preslatka. Pekmezu nedostaje osvježavajuća kiselina. Suha je.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Pekara Klara
Nova cesta 93
0,60 eura

Ova krafna lijepo miriši na limun. Ima hrskavu koricu. Lijepo izgleda i mekana je, nije uopće loša. Stvarno je svježa. Bolja od drugih pekara. Mainstream favorit.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Dinara
Trg Eugena Kvaternika 3
0,73 eura

Velika krafna, jako lijepo izgleda. Konkretna je. Miriši na kruh i buhtle. Nema baš pekmeza pa brzo dosadi.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:12