KOD SUSJEDA NA DESERT

Naš poznati chef otkrio gdje jede najbolje krafne u cijeloj regiji, mnogi se s njime slažu

 Anja Cotar/Getty Images/istockphoto
Nakon što ih je probao, Janković kaže da 30-ak godina nije prestao misliti na tople, velike, spužvaste krafne s marmeladom


Pokrenete li temu najboljih krafni na svijetu u društvu gurmana, sigurni smo, svatko od prisutnih će s uzbuđenjem krenuti opisivati meko, aromatično tijesto i slatka punjenja kakva nema baš nitko drugi.

Nekima su tako favorit superpopularne krafne Janje Benić za kojima zagrebački gurmani u veljači (ali i ostatak godine) jednostavno izgube glavu, drugi su uvijek više za jednostavne varijante iz kvartovske pekare, trećima nema do bakinih, a četvrti su za najbolje krafne spremni voziti dva sata u susjednu Sloveniju. Jedan od njih je i naš poznati chef Mate Janković, koji je upravo ovih dana posjetio Trojane i prisjetio se trenutka iz djetinjstva kada je isprobao najbolje krafne u svom životu.

"Kao klinac, često sam s plivačkim klubom išao na razne turnire, a jedan od turnira bio je u Trbovlju blizu Ljubljane. Uvijek bi nakon turnira vozač autobusa stao u mjestu koje se zove Trojane. U Trojanama su bile najbolje, tople, velike, spužvaste krafne s marmeladom koje sam probao u životu i sljedećih trideset i nešto godina nisam prestao misliti na njih. Te krafne su ostale pečatirane u memoriji okusa djetinjstva i prije nekoliko godina sjeo sam u auto i opet otišao u Trojane. Mjesto se u 30 godina dosta promijenilo, ali krafne s marmeladom su i dalje tople, meke i spužvaste", napisao je i dodao kako je ovih dana ponovno posjetio Trojane te kako uvijek radije bira krafne s marmeladom ispred onih s čokoladom i vanilijom.

Trojane su inače već dugi niz godina poznate po odličnim, kako ih ovdje nazivaju, krofima, te su česta postaja mnogih putnika iz Slovenije i susjednih zemalja. Gostionica Konjšek Trojana, naime, nakon ratne pauze ponovno je otvorena 1959. godine, a samo dvije godine kasnije krenuli su peći svoje danas prepoznatljive krafne. Kako navode neki od izvora, u početku su ih pekli u manjim količinama, tek 10-ak dnevno, no s vremenom je ta brojka rasla i danas ih proizvode i do 5000 komada na dan. Također, u početku su ih punili samo marmeladom od marelica, a danas postoje varijante s vanilijom, čokoladom, glazurama, pa čak i kokosom.

image

Nedavno smo i sami posjetili Trojane te isprobali slavne, velike, meke i slasne krafne

Martina Hajdarović/Privatna arhiva

U slučaju da, poput chefa Jankovića i brojnih drugih koje uz Trojane vežu sjećanja upravo na velike, slasne krofe, još uvijek niste isprobali ovaj trojanski specijalitet, toplo vam preporučujemo da pri idućem obilasku Slovenije svratite u ovo malo mjesto i počastite se s dva, tri primjerka. Vjerujemo da ćete ih pamtiti još dugo nakon toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:14