RECEPT!

RECEPT MASSIMA BOTURRE: Foie gras croccantino s punjenjem od balzamičnog octa!

Za posebne prilike!

Izvor fotografije: Massimo Bottura - Osteria Francescana Facebook

Trebat će vam:

400 g pačjih jetrica
30 ml svijetlog piva
10 g klinčića
30 g lješnjaka
20 ml vode
naribana korica pola naranče
cvijet soli po ukusu
2 l mlijeka
1 štapić cimeta
30 g badema
50 g šećera
pola mahune vanilije
balzamični ocat po ukusu

Priprema:

Jetrica namačite u mlijeku na temperaturi od 30 stupnjeva Celzijevih par sati. Nakon što su se namočila, jetrica izvadite iz mlijeka i osušite. Očistite ih od žilica tako da ih lagano stružete nožem, ostavljajući samo meso. U međuvremenu, reducirajte pivo za 50% na vatri te ga ohladite. Pustite jetrice da se mariniraju u redukciji od piva 6 sati. Maknite jetrica iz marinade i pustite da se ocijede. Oblikujte jetrica u oblik terine, stavite ih u vakum vrećicu i vakumirajte te kuhajte sous vide tehnikom oko 35 minuta na 55 stupnjeva Celzijevih. Ohladite i pustite da odstoje u hladnjaku par dana. Prokuhajte vodu sa šećerom, vanilijom i koricom naranče. U sirup umiješajte lješnjake i bademe, ocijedite ih, stavite na papir za pečenje i pospite cvijetom soli. Stavite ih u pećnicu na 200 stupnjeva par minuta. Terinu odrežite na manje komade. Bademe i lješnjake usitnite u blenderu. U središtu terine izdubite rupu i napunite ju balzamičnim octom te ju zatvorite ostatkom terine. Cijelu terinu uvaljajte u lješnjake i bademe. Na drugu stranu umetnite štapić za sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:00