SVE ŠTO VAM OVOG LJETA TREBA

Maline, borovnice, breskve, marelice i smokve: imamo 9 top recepata za ljetne pite i štrudle

Napravite otvorenu ili zatvorenu pitu, onu s hrskavim posipom ili voće umotajte u domaće vučeno tijesto

Napokon su tržnice sve šarenije, a s njih se vraćamo vrećica punih trešanja, borovnica, marelica i bresaka. Još malo pa stižu i prve višnje i smokve, a volimo naletjeti i na paketić svježih, domaćih, slatkih malina, kupina i ribizla. Ono što ne uspijemo pojesti na putu do doma i u narednih nekoliko dana, najviše volimo upakirati u slasne, prhke pite i hrskave štrudle. Upravo zato, pripremili smo popis od 10 provjerenih recepata koje smo i sami isprobali i kojima se rado vraćamo. Potražite ih u nastavku, a prije toga svakako bacite pogled i na dobre savjete Elvire Petak, vlasnice Friday Pie Shopa, uz koje će vam pita ispasti još bolje.

  1. Za zlatnu boju tijesta, pitu je najbolje nekoliko puta premazati žumanjkom i posuti šećerom, a dobar je izbor za premazivanje i otopljeni maslac, koji daje i posebno dobar okus.
  2. Voćne pite peku se malo dulje od, primjerice, čokoladnih zbog više tekućine, pa im je dobro odmah omotati rubove aluminijskom folijom kako se ne bi zapekli prerano i previše potamnjeli.
  3. U staklenim i keramičkim kalupima pite se peku najdulje, posebno one voćne, i dno se najteže ispeče. U metalnim i aluminijskim kalupima provod topline je najbolji, a i pita se peče ravnomjerno.
  4. Tijekom pečenja, da se dovoljno dugo pekla pokazuje nadjev koji je "provrio", odnosno mjehurići koji se počnu stvarati i pomalo izlaze kroz rupice na gornjoj kori.
  5. Ako koristite kalup za pitu ili quiche s odvojivim dnom, pred kraj pečenja dobro je podići pitu iz kalupa i staviti je u pećnicu samo s dnom kako bi i bočna strana poprimila lijepu boju, a može ju se i blago premazati jajetom kako bi porumenila. Ako koristite standardni kalup od keramike ili stakla, iz njega može biti malo zahtjevnije izvaditi pitu, posebno prvi komad. Zato se prije pečenja mogu napraviti dvije trakice od aluminijske folije, dugačke oko 15 centimetara, i staviti na dno kalupa. Važno je da krajevi trakica vise iz kalupa. Potrebno ih je premazati uljem, pobrašniti i na njih složiti tijesto, a kada se pita ispeče, pomoću tih trakica jednostavno je možete podići i izvaditi iz kalupa.

VIŠNJE I TREŠNJE NAJBOLJE SE SLAŽU S PRHKIM TIJESTOM

Malošto može nadmašiti kombinaciju prhkog tijesta koje se topi u ustima i slatko kiselkastih višanja ili trešanja i zato ih najviše volimo upakirati u fine pite. Onoj s višnjama dodali smo hrskavi posip dok smo onu s trešnjama zatvorili i s gornje strane te u njoj uživamo i s nogu.

PRHKA PITA OD VIŠANJA

image
Claudia Nass

PITA OD TREŠANJA

image
Neja Markicevic/Cropix

BOBIČASTO VOĆE U TRI VARIJANTE

Ako ste, pak, na tržnici ili supermarketu kupili više vrsta različitog bobičastog voća, za vas imamo odlične ideje. Upakirajte ih u štrudlu s domaćim vučenim tijestom, ubacite u hrskavu izvana, ak divno kremastu iznutra pitu ili napravite tart od bobičastog voća kojeg će se tražiti komad više. I budite spremni da će vas baš svi tražiti recept.

ŠTRUDLA S BOROVNICAMA I DRUGIM BOBIČASTIM VOĆEM

image
Berislava Picek/Cropix

TART S BOBIČASTIM VOĆEM

image
Neja Markicevic/Cropix

PITA S BOROVNICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

BRESKVE I MARELICE U HIT KOMBINACIJAMA

Iako bobičasto voće obožavamo, breskve i marelice kupujemo češće pa ih, osim svježe koje nosimo i na posao i jedemo kao međuobrok, volimo ukomponirati u kakav dobar kolač. Radimo tako sočnu pitu od bresaka ili onu zatvorenu s marelicama, ali i predobru štrudlu s marelicama bez koje ne možemo zamisliti ljeto.

PITA OD BRESAKA

image
Neja Markicevic/Cropix

ŠTRUDLA OD MARELICA

image
Neja Markicevic/Cropix

ZATVORENA PITA S MARELICAMA

image
Neja Markicevic/Cropix

JEDVA ČEKAMO SMOKVE

Iako na kontinentu još uvijek nismo naišli na svježe smokve, ovaj recept za mini pite s grčkim jogurtom odavno smo spremili i vraćamo mu se svakog ljeta. I priznat ćemo vam, jedva čekamo pečenjem ovih pitica otvoriti sezonu smokava.

PITICE SA SMOKVAMA I JOGURTOM

image
Neja Markicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:41