Samo najbolji

Međunarodni je dan čokolade: Ovo je naših pet favorita koji će vam uljepšati dan

Od božanstvenog moussea, preko moćnog browniea do brzog kolača za koji se svi otimaju, ovo je naših 5 čoko-favorita

Postoje zapisi da naziv čokolada vuče korijene iz aztečke riječi “xocolatl”, što u prijevodu znači “gorka voda”. Narod Azteka sušio je i mljeo zrna kakaovca koji je služio za pripravljanje obrednih pića rezerviranih samo za visoko plemstvo i svećenstvo. Što nije ni čudno jer su zrna kakaovca služila i kao sredstvo plaćanja. Naravno, u svojim osvajačkim pohodima Španjolci su se dokopali ovog vrijednog plijena, ali okus im se baš nije svidio, bio je pregorak, pa su počeli eksperimentirati dodajući šećer, a potom i cimet. No, teško je bilo čuvati ovako slatku tajnu te se popularnost čokolade brzo proširila Europom u kojoj su prvotno uživali samo oni dubljeg džepa.

Španjolci su više od jednog stoljeća uspješno čuvali tajnu o kakau kako bi zadržali monopol nad njegovom trgovinom, no zrna su ipak 1645. godine pronašla put van Iberijskog poluotoka kao dio miraza španjolske princeze Marije Terezije. Nakon što su se kakaa domogli Englezi i u napitak umjesto vode dodali mlijeko, čokolada je postala moderno piće diljem Europe.

A evo i nekoliko zanimljivih podataka:

• prvu tvornicu čokolade otvorio je François Louis Callier početkom 19. stoljeća u Švicarskoj

• Nizozemac Coenraad Van Houten zaslužan je za proizvodnju čokoladnog praha

• prve prešane čokoladne table, pastile i figure nastale su u Belgiji 1840. godine

• mliječnu čokoladu prvi je napravio Švicarac Daniel Peter of Vevy 1875. godine

• Jean Neuhaus prvi je početkom 20. stoljeća u Belgiji proizveo punjene praline.

• prvi industrijski proizvođač čokolade u jugoistočnoj Europi bila je tvornica Union, koju su 1911. godine u Zagrebu podigli su Julije König i Slavoljub Deutsch.

Kako se 13. rujna obilježava Međunarodi dan čokolade, u nastavku vam donosimo naših pet favorita kojima je čokolada osnovni sastojak.

Čokoladni kolač bez brašna

Više smo puta posegnuli za ovim receptom i nismo se pokajali, a to bi se moglo dogoditi i vama ako ga do sad još niste imali prilike kušati.

image
Juni Rakhmadi/Getty Images/istockphoto

Čokoladni kolač za odrasle

Isprobano je najbolji uz šalicu kave (ili pelina),jer je tada još jači i aromatičniji.

image
Privatni album

Totalno čokoladni kolač bez jaja

U ovaj recept naše suradnice Slavice Šagolj zaljubili smo se čim smo vidjeli rezultat, pa vjerujemo kako će iste strasti probuditi i kod drugih ljubitelja čokolade.

image
Marko Miščević/Cropix

Brzi čokoladni kolač

Ovaj kolač je spas! Brzo je gotov, a kad god smo ga napravili tražili su nas recept., jer su ga smazali u trenu. Dodajte mu nar za malo svježine ili ga još toplog servirajte uz omiljeni sladoled.

image
Berislava Picek/Cropix

Najkremastiji čokoladni mousse svih vremena

Ana-Mariuja Bujić s nama je svojevremeno podijelila recept za jednostavan pjenast desert kojemu rijetko tko može odoljeti.

image
Ana-Marija Bujić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:56