LAGAN I PROZRAČAN

Ovo je najjednostavniji, a mnogima i najbolji čokoladni klasik svih vremena, evo kako se radi

 Ana-marija Bujic/
Umjesto biskvit kolača i raskošne torte, ovog vikenda napravite jednostavan pjenasti klasik kojem je zbilja teško odoljeti

U slučaju da se ubrajate među one koji sa svake torte najprije skidaju kremu i najčešće samo u njoj i uživaju, danas za vas donosimo recepte za desert koji bi vas mogao osvojiti na prvu. Kod pripreme nije potrebno paliti pećnicu, a ono što nam se kod pjenastog, kremastog moussea posebno sviđa jest i to da ga poslužiti možete samog, jer već i tako je dovoljno bogat i efektan, ali i uz nebrojeno mnogo priloga. Od hrskavog crumblea do pečenih orašastih plodova, do svježeg ili pirjanog voća koje će lijepo osvježiti, primjerice, mousse od tamne čokolade.

image
Unsplash/

Mousse au chocolate, kako ga nazivaju Francuzi, u prijevodu znači pjena od čokolade. Vjeruje se kako ga je izmislio slikar Henri Toulouse-Lautrec u 19 stoljeću. Navodno je umjetnik volio kreirati drugačija jela kakva još nigdje nije isprobao i upravo je čokoladni mousse bio njegov najveći uspjeh.

Ipak, prvi službeni recept za mousse zapisan je 1750. godine i pojavio se u slastičarskoj knjizi La Science du Maître d‘Hôtel Confiseur. Od tada, trebalo je proći neko vrijeme kako bi ga Francuzi u potpunosti prihvatili pa je tako popularnost stekao tek kasnih 1800-ih godina.

PROVJERENI RECEPT ZA MOUSSE S JAJIMA

image
Ana-marija Bujic/

Varijacije moussea najprije su se koristile u slanim jelima i posluživale uz pileća jetrica, ribu, školjke i povrće, a tek kasnije i kao dio laganih deserata. Tek kada su se vjenčali princeza Anna i Louis XIII, njihov chef razvio je metodu pomoću koje je došao do lagane, prozračne čokoladne kreme pune rupica. I to je, vjeruje se, bio veliki početak popularnosti ove svevremenske slastice.

Kako napraviti mousse?

Postoji nekoliko varijanti pripreme moussea, no ona klasična, francuska, podrazumijeva pjenasto izmiksane bjelanjke koji se potom miješaju s čokoladom i ostalim sastojcima. Koriste se, dakle, sirova jaja. Kao alternativa, često ćete na internetu naići na recepte sa slatkim vrhnjem ili zamjenama kao što je aquafaba (tekućina u kojoj u konzervi stoji slanutak), no svakako vrijedi napomenuti da niti jedna od ovih zamjena ne može u potpunosti imitirati mousse s jajima.

AQUAFABA ČOKOLADNI MOUSSE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Također, budući da je u pitanju prilično jednostavna slastica, ovdje nikako ne biste trebali štedjeti na kvaliteti namirnica. Nabavite najbolju čokoladu koja vam je dostupna kako bi okus bio još bolji i na kraju, nemojte zaboraviti prstohvat soli koji će jednostavan desert podići na razinu više.

MOUSSE OD TAMNE ČOKOLADE I MASLINOVA ULJA

image
Cropix/

Osim kao zaseban desert, mousse možete koristiti i kao dodatak drugim desertima. Najjednostavnija opcija bit će različiti deserti u čašama, a uvijek je dobra ideja i mousse koristiti u tortama, pitama i kolačima kao zamjena za klasičnu slastičarsku kremu. U nastavku donosimo dva dobra primjera.

ČOKOLADNA MOUSSE TORTA

image
Zeljko Grgic/Cropix/Cropix

TORTA S LJEŠNJAKOM I MOUSSEOM OD ČOKOLADE

image
Matija Djanjesic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:05