CHIARIN TANJURIĆ

MINI DESERTI ZA MALE GURMANE: Aquafaba čokoladni mousse s chia coulisom od jagoda

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Željno sam iščekivala svibanj kako bih napokon mogla jesti jagode bez grižnje savjesti. Jedna sam od onih koja ih ne jede izvan njihove sezone, što u pravilu znači gotovo 10 mjeseci u godini, jer su zaista najukusnije i najplodnije u svibnju i lipnju.

ZA MOUSSE:

300 g aquafabe (vode od slanutka)
190 g tamne čokolade sa 50% kakaa

Vodu od slanutka prije obrade ostavimo u hladnjaku preko noći da se dobro ohladi. Zatim dugo miksajući, barem 15 minuta, od nje napravimo čvrsti "snijeg". Za to vrijeme otopimo čokoladu na pari te je maknemo s vatre da se prohladi prije nego što je ulijemo u snijeg od aquafabe. Čokolada mora biti i dalje tekuća, ali ohlađena. Vrlo sporo ulijevamo čokoladu u aquafabu dok je mikser i dalje uključen. Još jednom sve nježnim pokretima ravnomjerno umiješamo špatulicom, napunimo posudice i ostavimo da se mousse hladi najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Zagreb, 120418.
Zdrava jela od jagoda za djecu pripremila je Nastasja Petric.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

ZA COULIS OD JAGODA:

250 g svježih jagoda
30 g cvjetnog meda
malo esencije vanilije
30 g chia sjemenki

Jagode operemo i narežemo na manje komade. Stavimo ih kuhati s medom i vanilijom, ukupno 5 minuta. Još toplu smjesu po želji izblendamo štapnim mikserom i protisnemo kroz sito, pa u glatki coulis dodamo chia sjemenke i ostavimo da se smjesa ohladi. Mousse poslužimo s coulisom, svje- žim jagodama i nezaslađenim tučenim slatkim vrhnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:12