ŠTO KUHATI DANAS?

Tikvice, srdele, slanutak, lignje i piletina: ovih 5 recepata za brza i pristupačna jela naši su ljetni favoriti

Od tikvica napravite kremasti umak, od liganja napravite salatu, piletinu kratko zapecite, slanutak ubacite u umak od rajčica, a srdele poslužite s palentom

Temperature se ovih dana penju i do visokih 35 stupnjeva i predugačak boravak u kuhinji uglavnom izbjegavamo. Upravo zato, neprestano smo u potrazi za jednostavnim, laganim ljetnim jelima priprema kojih nam neće oduzeti previše vremena, a bit će toliko ukusna da ćemo ih idućeg dana poželjeti ponijeti i na posao za gablec. U nastavku ostavljamo recepte za ljetne favorite kojima se svakog ljeta iznova vraćamo ili one koje smo tek otkrili i odmah upisali među omiljene.

TJESTENINA JE NAJLOGIČNIJI IZBOR

Kremastu tjesteninu možete napraviti u samo 10-ak minuta i to tako da, kada se kuha, kratko obradite tikvice, ubacite ih u blender i napravite jednostavan kremasti umak. Tjesteninu pripremljenu na ovaj način dobro je pojesti odmah, a višak hrskavog posipa možete spremiti u hladnjak pa ga koristiti po potrebi.
KREMASTA TJESTENINA S TIKVICAMA

image
Lidija Lončarić/

BRZA PILETINA UZ PRILOG PO ŽELJI

U 20-ak minuta napraviti možete i jednostavnu piletinu pa je poslužiti uz rezance, rižu ili drugi prilog po želji. Trebat će vam đumbir i soja sos, malo šećera, octa i sezama, a u tavu možete ubaciti i povrće po želji. Cijeli proces kuhanja oduzet će vam 20-ak minuta, a ako dio sastojaka, kao što su soja sos, češnjak, škrobno brašno i sezam već imate kod kuće, ovo jelo bit će i cjenovno prilično pristupačno.

20-MINUTNA PILETINA

image
Berislava Picek/Cropix/

HIT S DRUŠTVENIH MREŽA

Kada smo nedavno testirali recept za grah u umaku od rajčice koji je na društvenim mrežama totalni hit, ostali smo pozitivno iznenađeni kako od malo sastojaka možemo dobiti predobro jelo. Nekoliko smo detalja ipak odlučili izmijeniti pa umjesto graha koristili slanutak, a dodali i smo i pokoji sastojak koji se ne nalazi u originalnom receptu i kreirali jelo kojem ćemo se u sezoni rajčica svakako još vratiti. Idealno je za užurbane ljetne dane, priprema traje 20-ak minuta, a najbolje se slaže uz tostirani kruh aromatiziran češnjakom.

SLANUTAK U UMAKU OD RAJČICE

image
Lidija Lončarić/

RIBLJI HIT I LIGNJE NA SALATU

Zaželite li se jeftinijeg ribljeg ručka, a dosadile su vam frigane srdele i pohani oslić, razmislite o pripremi srdela na malo drugačiji način. Filetirajte ih ili, ako ste u žurbi, samo očistite pa ispecite u komadu, a zatim poslužite na kockama palente s rajčicom i sirom. Slasno, ukusno i primjereno za cijelu obitelj.

SRDELE S PALENTOM

image
Marko Miscevic/cropix/

Ako ste ipak više od liganja, a niste raspoloženi za gulaš ili prženje u dubokom ulju, dobra ideja bit će zasitna salata s krumpirom. Kako bi bila još ukusnija uvijek joj možete dodati kapare, dobar dressing od maslinova ulja i limunova soka, a dobra ideja bit će i svježe lignje blanširati u bijelom vinu i vodi. Ako koristite smrznute lignje, jednostavno ih otopite i kratko ispecite na tavi. Recept naše Slavice Šagolj potražite u nastavku.

SALATA S LIGNJAMA

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:38