RUČAK ZA 15 MINUTA

Ova božanstvena kremasta tjestenina jedno je od boljih jela koje sam ovo ljeto napravila

 Lidija Lončarić/
Za ovu tjesteninu trebat će vam 15 minuta, a onda ćete vrlo vjerojatno polizati tanjur i prste

U slučaju da vam još uvijek nisu dosadile tikvice ili da jednostavno ne volite guste umake od rajčica (iako zaista ne poznajem niti jednu takvu osobu), ovaj zeleni će biti više nego dobra alternativa. Kremast je, lagan i svjež, pun okusa i prejednostavno ga je napraviti. I to je sve što vam zapravo za dobar ljetni ručak treba!

Iskreno govoreći, kod ovog sam recepta u potpunosti improvizirala, a cijela je stvar završila jednim od boljih ručkova koje sam ovog ljeta napravila, pa sam na kraju odlučila podijeliti ga. Dobar je primjer onoga što oduvijek tvrdim, a to je da za kremasti umak uopće nije potrebno vrhnje za kuhanje (koje inače izbjegavam, i zbog kojeg često ostajem razočarana u restoranima). U ovom slučaju dovoljno je tek malo mašte, vode od kuhanja tjestenine i koja žlica mlijeka. Može čak i biljnog za vegansku varijantu! S obzirom na to da u hladnjaku nisam imala nikakav dobar sir koji bih naribala po gotovoj tjestenini, ali sam imala dovoljno vremena da se zaigram u kuhinji, napravila sam i hrskavi posip od badema, krušnih mrvica, češnjaka i mente. Koji hit, ljudi moji! Ne volim se (previše) hvaliti, ali zaista je jelo podiglo na razinu više. Posip sam kasnije koristila i na ljetnim složencima, i uglavnom svaki put kada bi mi zatrebala hrskava komponenta da podigne neko obično, svakodnevno jelo, pa ga slobodno napravite u većoj količini i spremite u hladnjak, dobro će vam doći. I to je to, mislim da jednostavnije, a ukusnije, zaista ne može. Obavezno isprobajte!

image
Lidija Lončarić/

● 1 manji luk
● 2 režnja češnjaka za umak
● 1 tikvica srednje veličine
● pola šake svježe mente
● 2 grančice timijana
● 3 žlice mlijeka (može i biljno)
● sol i papar
● tjestenina
● maslinovo ulje

Za posip:

● 4 žlice krušnih mrvica
● 1 šaka badema
● 2 režnja češnjaka
● svježa menta
● sol i papar

Na maslinovu ulju najprije pirjajte luk, pustite da poprimi boju pa ubacite češnjak, a nakon pola minute dodajte i na manje kockice nasjeckanu tikvicu. Pirjajte sve 3-5 minuta, pa dodajte polovicu mente i timijan. Dok se tikvica pirja, zagrijte slanu vodu za tjesteninu. U vrelu vodu ubacite tjesteninu i povremeno dodajte žlicu do dvije vode od tjestenine u tavu s tikvicom. Tikvicu začinite soli i paprom. Prije nego što je tjestenina gotova, tikvicu, luk i češnjak sa začinima prebacite u blender, dodajte 3 žlice mlijeka i blendajte kako biste dobili gusti, kremasti umak. Prebacite ga natrag na tavu i dodajte do pola skuhanu tjesteninu i još 3-4 žlice vode u kojoj se kuhala. Sve dobro sjedinite, i ako je potrebno, kuhajte dok tjestenina ne postane al dente. Dodatno začinite prema potrebi. Za to vrijeme u manju tavu stavite malo maslinova ulja kako biste napravili posip. Dodajte krušne mrvice, potom dva režnja češnjaka koje ste usitnili, a potom i usitnjene bademe (možete ih lagano izblendati prije nego što počnete blendati umak). Pustite da posip dobije boju i pusti miris, a zatim maknite iz tave i umiješajte ostatak svježe, sitno sjeckane mente. Tjesteninu stavite na tanjur, dodajte posip i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:18