Početak jeseni idealno je doba za pripremu ove salate. Zašto? Pa zato što se u istoj zdjeli spajaju lignje, koje nas još uvijek malo podsjećaju na ne tako davno prošle ljetne dane, zasitan krumpir koji volimo u svako doba godine i pečenu papriku koja miriše na sve kraće jesenske dane. Iako se spoj na prvu može učiniti neobičnim, ova kombinacija funkcionira više nego dobro i otkad nam je naša suradnica Slavica Šagolj otkrila recept, baš mu se često vraćamo.
Za pripremu će vam trebati lignje, koristiti možete i smrznute, samo ih pravilno odmrznite i dobro osušite, zatim krumpir, dvije rog paprike, ljubičasti luk, kapari, mladi luk i vlasac, ako vam je pri ruci. Dressing možete napraviti na najjednostavniji način, od maslinova ulja, octa i limuna, soli i papra. Postupak nije kompliciran, a cijeli recept ostavljamo vam u nastavku.
KRUMPIR SALATA S LIGNJAMA I PAPRIKOM
Trebat će vam:
600 g liganja
5 manjih krumpira
2 rog paprike
1 ljubičasti luk
2 žlice kapara
1 mladi luk
svježi vlasac
Za dressing:
maslinovo ulje
jabučni ocat
žlica limunovog soka
sol
papar
Sastojci za blanširanje lignji:
100 ml bijelog vina
100 ml vode
lovorov list
sol
žlica vinskog octa
Priprema:
Krumpir operite te ga stavite kuhati u ljusci. Vodu malo posolite. Rog papriku očistite, narežite na manje komade i kratko ispecite na grill tavi. U međuvremenu u manju posudu stavite sastojke za blanširanje liganja. Na kraju dodajte očišćene i oprane lignje. Kad tekućina prokuha, nastavite kuhati 2-3 minute. Dok je još topao, ogulite kuhani krumpir i narežite na listiće. Lignje narežite na jednake dijelove. Dodajte krumpiru. Paprike narežite na trakice, luk na krupnije trake, a mladi luk na kolutiće. Dodajte kapare i sve začinite pripremljenim dresingom. Lagano promiješajte namirnice te dodajte svježe narezanog vlasca. Salata se može jesti u toploj, ali i u hladnoj varijanti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....