KOJE DOBRE IDEJE

Ovaj tjedan kuhamo tjesteninu s tikvicama, grah, varivo s junetinom, osso buco, a radimo i lignje na dizanim kruščićima

Osim toga, na meniju su i dva jela s rajčicom - jednostavna pita s dodatkom pršuta i omlet iz pećnice

Iako nam se čini da jesen već naveliko kuca na vrata, mi smo još uvijek u ljetnom raspoloženju i ručak nam se i dalje najčešće sastoji od omiljenih ljetnih plodova. Tjedan tako započinjemo salatom s tjesteninom i tikvicama, nastavljamo jednostavnim omletom iz pećnice u koji dodajemo slatke rajčice, a zatim, da se ipak malo ugrijemo, kuhamo i varivo s junetinom, graškom i mahunama. Nakon toga na redu je grah ili slanutak na tostu, tu su i kruščići s lignjama, zatim galette s rajčicama i pršutom i na kraju tjedna nagrada - najslasniji osso buco. Svi recepti čekaju vas u nastavku.

PONEDJELJAK

Kada ne znate što bi kuhali, nemate previše inspiracije, a ipak ne želite biti gladni 30-ak minuta nakon što pojedete neki usputni obrok, ova salata mogla bi se pokazati dobrom opcijom. Ukusna je i topla i hladna pa dio sutradan možete ponijeti i na posao.

Salata s tjesteninom i tikvicama

image
Marko Miscevic/Cropix

UTORAK

Iako može biti itekako dobar doručak, omlet iz pećnice zapravo je i odličan ručak i lagana večera. Količine prilagodite vlastitim potrebama, a osim rajčice, u kombinaciju možete ubaciti i papriku, tikvicu ili drugo povrće. Poslužite uz salatu.

Omlet iz pećnice s rajčicama

image
Berislava Picek/Cropix

SRIJEDA

A kada vam se jede nešto utješno i na žlicu, varivo je uvijek dobra opcija. Ovog tjedna radimo ga s junetinom, graškom i mahunama. Provjereno dobro!

Varivo s junetinom, graškom i mahunama

image
Marko Miscevic/cropix/

ČETVRTAK

Grah ili slanutak pripremljeni na ovaj način mogu se poslužiti i uz rižu, heljdu, proso ili drugi dodatak, ali nama su najslasniji na dobro zapečenom, od maslinova ulja blago masnom tostu.

Grah ili slanutak na tostu

image
Lidija Lončarić/

PETAK

A u petak, umjesto klasičnih liganja uz krumpiriće ili salatu po želji, napravite lignje na mekim, dizanim kruščićima nalik pizzama. Ovo će se svidjeti baš svima za stolom!

Kruščići s lignjama

image
Berislava Picek/Cropix

SUBOTA

Za ovu pitu ne treba vam kalup, čak niti posebne sposobnosti pripreme tijesta. Samo ga razvaljajte, napunite nadjevom, preklopite rubove i ubacite u pećnicu. Dok se peče, vi pripremite salatu.

Pita od rajčica i pršuta

image
Marko Miscevic/Cropix/

NEDJELJA

I na kraju tjedna jedan ultimativni klasik. Mesara zamolite za lijepe komade mesa, a zatim se bacite na pripremu. Najteži dio bit će, zapravo, čekanje da se jelo bude gotovo, ali za to vrijeme možete skuhati i pire krumpir, rižoto, napraviti njoke, salatu, ohladiti vino...

Osso buco

image
Deposit Photos/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 22:06