BIVŠA PREMIJERKA

Gotova nova opštužnica protiv Julije Timošenko: ‘Čim ozdravi, optužit ćemo je za ubojstvo Ščerbana’

Unatoč prijetnjama zapadnih zemalja, ukrajinski tužitelji ne odustaju od novih optužbi

Umjesto da udovolje pritiscima Zapada i oslobode lijepu opozicijsku lidericu uoči izbora u listopadu, ukrajinske vlasti planiraju podići novu optužnicu protiv Julije Timošenko . Bivša premijerka i liderica Narančaste revolucije izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora zbog sklapanja štetnog plinskog sporazuma s Rusijom 2009., a sada je terete za sudjelovanje u ubojstvu zastupnika i tajkuna Jevhena Ščerbana, koji je ubijen sa suprugom dok je izlazio iz aviona u Donjecku 1996. godine.

Liječe je Nijemci

Zamjenik glavnog tužitelja Ukrajine, Renat Kuzmin, rekao je da će novi proces protiv Julije Timošenko početi čim to njeno zdravlje dopusti. J. Timošenko je početkom svibnja iz zatvora u Harkovu prebačena u bolnicu u tom gradu zbog bolesti kralježnice, a liječnici su objavili da bi se mogla oporaviti za dva mjeseca.

- Kako su rekli njezini njemački liječnici, potrebno joj je osam tjedana da se oporavi od stresa. Pričekat ćemo. Kad liječnici kažu da je u redu da je uznemiravamo, suočit ćemo je s novim optužbama. Sve je spremno za to - rekao je Kuzmin za ukrajinske medije.

Juliju Timošenko liječe Nijemci zato što se bojala da bi je liječnici koje postavi trenutna ukrajinska vlast mogli otrovati ili zaraziti. Novu optužnicu režim Viktora Janukoviča priprema od svibnja, unatoč tome što je izložen žestokom diplomatskom pritisku Europe i SAD-a da oslobodi lidericu oporbe uoči izbora u listopadu.

Trag novca

Julija Timošenko je u bolnicu u Harkovu s dijagnozom hernije diska. Ubojica Jevhena Ščerbana, njegove supruge i suradnika osuđen je na doživotnu kaznu još 2003., ali su tužitelji deset godina poslije shvatili da bi Juliju Timošenko mogli povezati s dva milijuna dolara, koliko je pronađeno na ubojičinu računu.

Ona je te optužbe odbacila kao apsurdne. Tužitelji tvrde da je ubojica bio plaćen preko tvrtki pod kontrolom J. Timošenko i njezina suradnika Pavla Lazarenka, također bivšeg premijera. Lazarenko je u SAD-u u zatvoru zbog pranja novca, a ukrajinski tužitelji traže dozvolu da ga ispitaju o tome što zna o ubojstvu Ščerbana, koji je 90-ih bio jedan od najvećih ukrajinskih tajkuna.

Sukob potomaka

Majku Juliju brani i kćer Jevgenija koja obilazi zapadne zemlje tražeći podršku. Na drugoj strani, sin ubijenog tajkuna i parlamentarnog zastupnika, Ruslan Ščerban, također optužuje Juliju Timošenko i tvrdi da ima dokaze da je ona bila uključena u ubojstvo njegova oca. Tvrdi da je sudjelovao na sastanku Lazarenka, Julije Timošenko i svoga oca na kojem su njih dvoje prijetili Ščerbanu.

Suđenje za ubojstvo bit će treći postupak protiv ukrajinske ikone: nakon što je osuđena na sedam godina zbog zloporabe ovlasti pri sklapanju plinskog sporazuma s Rusijom, sudi joj se i zbog izbjegavanja plaćanja poreza. Julija Timošenko sve optužbe odbacuje kao politički motivirane i montirane, u čemu ima podršku Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:24