SPEKTAKULARNI ZAPLET

MISTERIJ ZATOČENIKA X Agent koji je izdao Mossad zatočen prije nego što je otkrio detalje o atentatu u Dubaiju?

Kuvajtski izvori tvrde da je Ben Zygier bio dio tima koji je 2010. izveo akciju ubojstva Hamasova vođe

Australsko-izraelski državljanin i bivši agent Mossada Ben Zygier, koji je 2010. pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru u Izraelu gdje je bio zatočen iz još neutvrđenih razloga, sudjelovao je u ubojstvu vođe palestinske militantne skupine Hamas, koje se iste godine dogodilo u Dubaiju i za koji su bile optužene izraelske tajne službe, objavili su mediji.

Tražio zaštitu

Cijela priča o “Zatvoreniku X”, čiji je pravi identitet utvrđen nedavno nakon novinarskog priloga na australskoj televizijskoj postaji ABC, počinje dobivati doista spektakularni zaplet.

Kuvajtske novine Al Džarida u četvrtak su objavile - a jučer su to prenijeli zapadni mediji, među kojima i The New York Times - kako je Zygier bio jedan od 26 osumnjičenih za ubojstvo Mahmuda al-Mabhuha, vođe Hamasa koji je 2010. ubijen u svojoj hotelskoj sobi u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Štoviše, Al-Džarida tvrdi kako je Zygier vlastima u Dubaiju dao “imena, fotografije i točne detalje” o agentima Mossada koji su sudjelovali u ubojstvu al-Mabhuha, i to u zamjenu za amnestiju i zaštitu. Kuvajtske novine tvrde kako su Zygiera izraelski agenti oteli s mjesta gdje je bio čuvan u Emiratima i prebacili u zatvor u Izraelu.

Sve se to, tvrdi se, događalo oko mjesec dana nakon ubojstva palestinskog vođe i osnivača vojnog krila Hamasa, koje se dogodilo u siječnju 2010. Pokažu li se ove tvrdnje točne, to bi objasnilo zašto je Zygier bio u strogo čuvanom zatvoru Ayalon i zašto sve okolnosti njegova uhićenja i smrti izraelske vlasti čuvaju u tajnosti. Epizoda s ubojstvom vođe Hamasa u Dubaiju jedna je od neugodnijih u povijesti Mossada. Izrael, naravno, nikada nije preuzeo odgovornost za likvidaciju Palestinca, ali su, unatoč tome, oči međunarodne javnosti bile uprte u njih, naročito nakon što su vlasti u Emiratima objavile preslike krivotvorenih putnih isprava koje su koristili ubojice i među kojima je bilo australskih, britanskih, irskih, francuskih i putovnica drugih država. Australske i britanske vlasti su provele istragu o krivotvorenim putovnicama nakon čega je australski ministar vanjskih poslova Stephen Smith objavio kako svi rezultati istrage ukazuju na to da je za krivotvorenje odgovoran Izrael, točnije njegove obavještajne službe, zbog čega je došlo do zahlađenja diplomatskih odnosa između dviju država.

Lažne putovnice

Policijske vlasti u Emiratima su nakon ubojstva al-Mabhuha objavile preslike nekoliko krivotvorenih putovnica, a osobe s njih su poslije završile na međunarodnoj tjeralici Interpola. Među tim je putovnicama i ona irska izdana na ime Kevin Daveron, a osoba s te putovnice vrlo je slična Zygieru čije su fotografije objavljene ovih dana u svjetskim medijima. Taj detalj također ide u prilog priči koju su objavile kuvajtske novine.

U međuvremenu su i australski mediji nastavili otkrivati nove detalje o slučaju Židova rođenog u predgrađu Melbournea koji je, prema svim izvorima, najmanje deset godina radio kao agent Mossada. Prema izvješćima tih medija, australske obavještajne službe istraživale su Zygiera i još nekoliko ljudi zbog krivotvorenja australskih putovnica.

Druga teorija

Zygier je uhićen baš prije nego što je trebao Australcima ispričati sve o tome kako izraelske tajne službe krivotvore putovnice. Kako tvrdi Fairfax Media, Zygier je trebao potvrditi da Izrael koristi putovnice i podatke iz aplikacija stranih državljana koji se žele nastaniti u toj državi i na temelju njih stvara lažne identitete za svoje agente. Prema ovoj tezi o razlozima zbog kojih je australski Židov završio u zatvoru, Australci su istragu o krivotvorenim putovnicama započeli nakon epizode s ubojstvom u Dubaiju.

- Mislim da je Ben Zygier bio spreman odati nam te tajne, ali nikada nije uspio - rekao je neimenovani izvor iz australske obavještajne zajednice.

Službene vlasti u Izraelu i dalje odbijaju detaljnije komentirati cijeli slučaj nakon što su australski mediji otkrili identitet “Zatvorenika X”.

U Australiji je četiri puta mijenjao ime

Australski novinar Jason Koutsoukis je još u listopadu 2009. godine saznao za Zygiera i dvojicu australskih državljana koji rade za Mossad. Nakon dojave je otkrio da je Zygier iskoristio zakon prema kojemu Australci jednom godišnje mogu promijeniti ime. To je uradio čak četiri puta (ostala njegova imena bila su Ben Alon, Ben Allen i Benjamin Burrows) i svaki je put dobio novu putovnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 19:03